24. državno tekmovanje elektro šol in 6. državno tekmovanje računalniških šol

V torek, 22. 3. 2016, je na Ptuju potekalo 24. državno tekmovanje elektro šol in 6. državno tekmovanje računalniških šol. Našo šolo so zastopali naslednji dijaki:

  • elektrikar: Jaka Dolenc, Jasmin Grošič;
  • elektrotehnik: Domen Ocvirk, Nejc Nerat;
  • tehnik računalništva: Tomaž Krajcar, Domen Razpotnik.

V kategoriji elektrikarjev so morali tekmovalci na razdelilni plošči po elektrotehniški shemi izdelati krmilno vezje za krmiljenje porabnikov. Upoštevati so morali vsa varnostna načela, zmontirati elemente in izvesti pravilno ožičenje. Naša dijaka sta pokazala obilico praktičnega in teoretičnega znanja ter tako osvojila 1. mesto.

IMG_20160322_115157

Elektrotehniki so morali izdelati mikrokrmilniški sistem in na njem realizirati različne funkcionalnosti, na primer utripanje led diod, pulzno-širinsko modulacijo, branje analognih vhodov, ipd. Naloga je zahtevala znanje spajkanja tiskanega vezja, računanje elementov v tranzistorski vezavi in znanje programiranja mikrokrmilnikov PIC18F2550 v okolju mikroC. Dijaka sta imela nekaj smole pri izdelavi vezja in zato osvojila 13. mesto.

Naloga za tehnike računalništva je bila sestavljena iz treh delov: (1) Izdelati so morali namizno ali mobilno igrico s prijavo, ki je rezultate igralca posredovala strežniku. (2) Potrebno je bilo namestiti, konfigurirati in sprogramirati spletni strežnik na operacijskem sistemu CentOS tako, da je bil primeren za administracijo uporabnikov in objavo rezultatov igralcev. (3) Potrebno je bilo konfigurirati lokalno omrežje. Naša tekmovalca, ki bi drugače brez težav rešila takšno nalogo, sta se spopadala z nepredvidenimi težavami in jima je za uvrstitev na zmagovalni oder zmanjkalo časa.

 

Vsem tekmovalcem čestitamo!

                Gregor Kramer, Matjaž Drame, Dušan Fugina

Nazaj