24. SLOVENSKI FESTIVAL ZNANOSTI

V sredo, 26. 9. 2018, smo se dijaki K1A in trije dijaki višjih letnikov programa kemijski tehnik z dvema spremljevalkama odpravili na 24. slovenski festival znanosti na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

 

Vožnjo z avtobusom smo si popestrili s petjem in glasbo. V Ljubljano smo prispeli točno ob dogovorjenem času. Razdelili smo se v dve skupini in popeljali so nas po fakulteti, kjer smo si lahko ogledali vse od skladišča vseh vrst kemikalij z ogromnimi vrati, ki so kot vrata podmornice, pa do raznih manjših in večjih sodobno, estetsko in uporabno opremljenih laboratorijev, kjer se bomo morda lahko enkrat v prihodnosti znašli tudi sami.

Nato smo se odpravili na delavnico z naslovom Mikrobna gorivna celica, ki sta jo vodila nemška učitelja Thomas Gerl in Johaness Almer. Tam smo najprej teoretično izvedeli, kako lahko s pomočjo sladkorja in kvasovk pridobivamo električno energijo, nato pa smo se razdelili v skupine in s pomočjo slike sami izdelali čisto svojo gorivno celico. Zabavali smo se in z malo spretnosti je vsem uspelo, skupina, ki je uspela s celico pridobiti največ energije, pa je dobila tudi sladko nagrado.

 

Udeležili smo se še ene delavnice, ki sta jo vodila ista izvajalca. Tokrat smo ugotavljali, kdo je umoril gospoda Ernesta. S pomočjo zvočnega posnetka trka kozarcev gostitelja in morilca na zasebni zabavi  smo morali ugotoviti, kdo je bil krivec za umor gostitelja g. Ernesta. Tako smo se spoznali s frekvencami in njihovo analizo. Tudi zapis zvoka je unikaten kot prstni odtis in lahko služi kot dokaz v sodni preiskavi.

V veliki predavalnici smo poslušali predavanje o spektroskopiji in videli prikaz, kako različne kovine gorijo z značilno obarvanim plamenom.

 

Polni vtisov smo se odpravili proti Celju s pričakovanji, koliko znanja bomo še lahko pridobili in kaj vse bomo lahko tudi sami enkrat raziskali, saj so narava, človek in eksperimenti nerazdružljivo povezani.

Strokovno ekskurzijo je organizirala ga. Vesna Pišek.

Ana Slomšek, K3a

Nazaj