Gledališki abonma – predstava

V okviru gledališkega abonmaja Šolskega centra Celje si bomo SLG v Celju ogledali drugo predstavo  tragedijo  ROMEO IN JULIJA (Williama Shakespeara) v režiji Matjaža Zupančiča.

Vse abonente obveščamo, da bo ogled predstave v PETEK, 7. aprila 2017, ob 12.00.

Na ogled  boste odšli ob 11.30 in se pred gledališčem ob 11.45 javili spremljevalnemu učitelju. V gledališču sedite v svoji skupini glede na sedežni red.

S sabo morate imeti svojo ABONMAJSKO VSTOPNICO.

Predstava traja 2 uri in 25 minut in ima odmor.

Pričakujemo, da se boste obnašali v skladu z lepim vedenjem v gledališču. Predčasno odhajanje s predstave ni dovoljeno.

 

Želimo vam veliko gledaliških užitkov. 

 Valentina Hrastnik,

mentorica gledališkega abonmaja SŠ KER

 

SPREMLJEVALCI:

Valentina Hrastnik: R1A in R1B

Andrej Grilc: R2B in E2B

mag. Jernej Jancic: R3A, R3B in R4B

Igor Gobec: E1B in E2C

Tjaša Verdev: E1A in E1C

Irena Sojc: K3A, E3A in R2A

Janko Holobar: E2A

dr. Anita Laznik: K1A

Jasmina Romanic: E3B

Aleksandra Ferenc: K2A

 

O predstavi:

Pesnik, dramatik, gledališki vodja in igralec William Shakespeare (1564–1616).

 

Dramski opus Williama Shakespeara predstavlja vrh elizabetinske in vse renesančne dramatike. V svoji dramatiki je zastavil temeljna eksistencialna vprašanja in nakazal smer kasnejši dramski umetnosti. Njegovi tragični junaki so žrtve spopada nasprotujočih si sil v njih samih.
Romeo in Julija je tragična ljubezenska zgodba, ki je navdihovala ustvarjalce vseh generacij in umetniških zvrsti. Tragedijo Romeo in Julija je napisal med letoma 1591 in 1595, v zgodnjem obdobju svojega ustvarjanja.

Romeo in Julija prihajata iz družin, ki sta na smrt sprti. Julija je iz družine Capuletovih, Romeo pa pripada družini Montegov. Ko Capuletovi priredijo ples, se ga naskrivaj udeleži tudi Romeo. Romeo in Julija se na prvi pogled divje zaljubita, ne da bi vedela, da pripadata sovražnima družinama. Romeo se še isto noč pritihotapi na vrt Capuletovih in z Julijo se dogovorita, da se bosta naslednji dan naskrivaj poročila. Poročno noč preživita skupaj, potem pa se dogodki usodno zapletejo. Mlada zaljubljenca uničijo močno, neubranljivo ljubezensko čustvo, nerazumno sovraštvo njunih družin in nesrečen splet okoliščin in naključij.

Tragedija o prepovedani, nemogoči in neustavljivi ljubezni je zgodba o sovraštvu in ljubezni, o prevzetnosti in nestrpnosti, o vzvišenosti in omejenosti duha, je zgodba poezije in nasilja. Zaljubljenca prihajata iz sovražnih družin in poskušata kljubovati socialnim sponam. V ljubezni najdeta brezmejno srečo, ki ju vodi v tragičen konec. Največja ljubezenska zgodba vseh časov je poleg zgodbe o ljubezni zgodba o nesmiselnem sovraštvu veronskih družin Capuletov in Montegov, ki sovraštvo prenašata na mlado generacijo, o nesmiselnosti in uničujoči sili sovraštva, ki uniči mlado ljubezen, o spravi sovražnih družin, ki se zgodi prepozno in ne more obuditi življenj mladih ljubimcev.

Nazaj