KULTURNA IZMENJAVA: »ITALIJANI IN NEMCI OKUPIRALI CELJE«

V nedeljo,14. 10. 2018, so prišli italijanski in nemški dijaki v Celje; in sicer natančneje dijaki iz Pomezie in Singna. Slovenci smo jih prijetno sprejeli in jim pripravili urnik aktivnosti, s katerimi so se soočali skozi celoten teden.

V ponedeljek so si ogledali predstavitev ŠCC, SŠ KER in vseh dijakov, s katerimi so v prihajajočih se dneh gradili nove mostove prijateljstev. Po kosilu je najprej sledil voden ogled Celja, kasneje pa druženje v MCC-ju. Tu so najprej spoznali nekaj dejstev o Sloveniji, Nemčiji in Italiji. Našim gostom so predstavili tudi nekaj kulinaričnih specialitet, ki so značilne za našo regijo (npr. savinjski želodec) in ki so jih na koncu lahko tudi degustirali. S svojimi kulinaričnimi specialitetami pa so nas presenetili tudi Nemci, saj so poleg njihovih tradicionalnih klobas, sira in prestic, pripravili tudi periodni sistem, narejen iz slaščic.

V torek smo si ogledali tovarno zdravil Krko, d. d., v Novem mestu. Tu smo spoznali veliko novih informacij o samem podjetju in njihovem načinu proizvodnje zdravil, ki smo si ga kasneje tudi sami ogledali. Naš izlet na Dolenjsko pa se ni končal v Novem mestu, ampak smo naše prijetno druženje z avtobusa nadaljevali v restavraciji Rondo v Sevnici.

V sredo smo preživeli lep dan v našem šolskem laboratoriju. Skupaj smo izdelovali kreme, želeje, sveče itd. Poleg uporabne kemije smo se tudi malo pozabavali, saj smo izvajali razne zanimive poskuse s plini, kot sta npr. helij in dušik v različnih agregatnih stanjih. Dan je potekal odlično, saj smo se tako še bolj zbližali.

V četrtek so si ogledali lepote Spodnje Savinjske doline. Njihova prva točka ogleda je bil Žalec, in sicer so si ogledali Muzej hmeljarstva in fontano piva. Tu se pa njihovo odkrivanje Savinjske ni končalo. Sledil je ogled Jame Pekel v Šempetru. Po prihodu v Celje smo jih pričakali v MCC-ju, kjer je do poznih ur potekal piknik, na katerem je potekalo mednarodno tekmovanje v petju, odbojki in znanju jezikov ter slovenskih narečij. Po našem mnenju smo se vsi zelo dobro odrezali. Pri opravljanju nalog smo si med seboj pomagali, saj veste − v slogi je moč −  in ravno to nas je poneslo na sam vrh. Poleg vseh emocij in druženja smo na pikniku  imeli tudi dobro hrano, za katero so delno poskrbeli tudi Italijani, saj so seboj prinesli in tudi pripravili njihove tradicionalne testenine. Za to lepo gesto se jim iskreno zahvaljujemo. 

Piknik je bil na nek način tudi naše zadnje druženje, saj so v petek zjutraj odšli nazaj v svoje domovine. Tako mi kot tudi oni si v upanju nismo izrekli zadnjega slovesa, saj si želimo ponovnega snidenja.  Kot je rekel dr. Samuel Johnson: »Ne moremo natančno določiti trenutka, kdaj se sklene prijateljstvo. Kot se posoda počasi polni, kapljica za kapljico, dokler se pri zadnji tekočina ne prelije čez rob, tako je v vrsti prijaznosti vsaj ena, zaradi katere srce prekipi.«

Več utrinkov …

 

Tjaša LIKEB, K4A

Nazaj