Obvestilo za dijake R4A in R4B: strokovna ekskurzija

Strokovna ekskurzija v Maribor

V petek, 16. 2. 2018, se bodo dijaki R4A in R4B ob 7.10 zbrali pred šolo in se ob 7.15 z avtobusom odpravili na strokovno ekskurzijo v Maribor.

Obiskali bomo Inštitut za Informatiko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (https://ii.feri.um.si/sl/), kjer nam bodo na kratko predstavili delo; s čim se ukvarjajo, kako poteka delo na fakulteti. Prisluhnili bomo kratkemu predavanje enega izmed profesorjev. Nato se bomo udeležili ene izmed treh delavnic. Delavnico si izberete na:  https://goo.gl/EuaHjU – opis delavnic najdete spodaj. Po končanem programu nas na FERI-ju čaka kosilo. Nato se peš odpravimo skozi Maribor do IZUM-a (https://www.izum.si/), prisluhnemo predstavitvi podjetja. Okoli 13.30 se bomo odpravili proti Celju. V Celju bomo predvidoma okoli 14.30.

Prijavljeni dijaki na šolsko malico za malico poskrbite sami, in sicer se od malice odjavite oz. naročite  suhi menu in pred odhodom na ekskurzijo s ključkom dvignete svoj obrok.

Do srede, 14. 2. 2018, vsak dijak razrednemu blagajniku odda 14 eur.

Spremljevalci:

R4A: D. Fugina in B. Lubej

R4B: mag. B. Resinovič in G. Breznik

 

Organizator strokovne ekskurzije: Dušan Fugina

 

Opis delavnic

 

  1. Varnost spletnih rešitev

V okviru delavnice bo na kratko predstavljen socialni inženiring kot tehnika za pridobivanje podatkov in osebnih informacij (na primer gesla) na spletu. Udeleženci bodo skozi praktičnega primera spoznali nevarnosti socialnega inženiringa in kako se lahko zaščitijo. Prav tako, v okviru delavnice, bo predstavljena varnost na spletu v smislu ranljivosti in zaščite spletnih rešitev (tj. spletnih aplikacij, spletnih strani in spletnih strežnikov) in gesel. Udeležencem bodo na kratko predstavljeni koncepti, povezani z zaščito na spletu tako z vidika ponudnika kot uporabnika spletnih rešitev. Prav tako bodo skozi praktične primere udeleženci preizkusili možnosti preverjanja ranljivosti tako spletnih rešitev kot uporabnikov na spletu. V okviru delavnice bodo pridobili znanje s področja zaščite na spletu z vidika ponudnika spletnih aplikacij in vsebin kot tudi, kako se kot uporabnik zaščiti pred grožnjami spleta.

 

  1. JavaScript

Splet je danes dominantna platforma in naprave, s katerih lahko dostopamo do spleta, lahko najdemo skoraj na vsakem koraku. JavaScript je skriptni jezik, ki primarno omogoča dodajanje interaktivnosti spletnim stranem in izdelavo spletnih aplikacij. V delavnici, posvečeni JavaScriptu, bomo naredili hiter pregled osnovnih konceptov tega skriptnega jezika in izdelavo krajših primerov na strani odjemalca.

 

  1. HTML5 in odzivne spletne strani

Apple je že pred leti ukinil podporo Flash vmesniku, Microsoftov Silverlight nikoli ni prav zaživel, YouTube je pa začel s predvajanjem videoposnetkov v Html5 načinu. Ni dvoma, da bo Html5 v prihodnosti obdržal vodilno vlogo tehnologije za prikaz podatkov na računalniških napravah vseh kalibrov. S Html5 ni več potrebe po nativnih aplikacijah, ki jih je potrebno razviti za vsako mobilno napravo posebej. Nič več potrebe po hroščatem Flash vmesniku.

Na delavnici vam bomo pokazali novosti, ki jih prinaša Html5 ter njegove prednosti. Pogledali bomo, kako predvajati multimedijske vsebine, poganjati igre brez požrešnih vmesnikov ter kako prilagoditi spletno aplikacijo, da deluje brez povezave z internetom. Spoznali bomo tudi trike, s katerimi prilagodimo stran za vsako vrsto naprave in velikost zaslona, kot to počne Facebook s svojo mobilno aplikacijo.

Nazaj