Strokovna ekskurzija v K1A

STROKOVNO-LITERARNA EKSKURZIJA NA VRHNIKO IN IDRIJO

ponedeljek, 4. 4. 2016

 ODDELEK K1A

PROGRAMSKI LIST za 4 .4. 2016

 

  7.15                ODHOD izpred ŠC Celje

  9.30–10.30    VRHNIKA – ogled Cankarjeve hiše

10.30–11.00    malica

12.00–13.30     IDRIJA – ogled rudnika živega srebra

13.30–14.30     kosilo

14.30–15.30     IDRIJA– ogled muzeja

15.30–18.00    POVRATEK v Celje            

 

OSTALA OBVESTILA

Plačilo preko UPN (položnica).

S seboj je priporočljivo imeti nekaj denarja za kosilo. Zjutraj je možno prevzeti »lunch« paket ob predhodnem dogovoru – pravočasno javite razredniku.

 

                                               Spremljevalca: Sebastian Klovar in Klavdija Špur Jereb

 

VRHNIKA – CANKARJEVA HIŠA

Hiša, v kateri se je leta 1876 rodil pisatelj Ivan Cankar, je bila lesena in krita s slamo. Pogorela je leta 1879. Odtlej so morali Cankarjevi gostovati po opuščenih hlevih in hišah drugod po Vrhniki. Stavbo so novi lastniki leta 1880 prezidali in taka je hiša še danes. V črni kuhinji, hiši, štiblcu, kamri in na ganku je pohištvo in druga oprema iz konca 19. stoletja, ki nam daje slutiti utrip vsakdana pri Cankarjevih. Spominska hiša je razglašena za kulturni spomenik.

 Cankiar

IDRIJA – RUDNIK ŽIVEGA SREBRA

Prijetno doživetje v Idriji je obisk drugega največjega živosrebrovega rudnika na svetu. Skrivnostno podzemlje si oglejte v Antonijevem rovu – morda srečate jamskega škrata Perkmandlca! Rudarjem je zelo rad ponagajal, jim pokazal pot do bogate rude, največkrat pa so ga slišali, kako v oddaljenih rovih koplje rudo.

Tu boste spoznali težko delo rudarjev, dragoceno cinabaritno rudo, kapljice živega srebra in si ogledali edinstveno podzemno kapelo. Kapelo svete Trojice so sredi 18. stoletja postavili ob koncu rova, jo opremili z reliefom treh božjih oseb in dodali kipa svojih zavetnikov – svetega Ahacija in svete Barbare.

MESTNI MUZEJ IDRIJA

muzej

Javni zavod Mestni muzej Idrija ima upravni sedež na idrijskem gradu Gewerkenegg, ki je bil sezidan v prvi polovici 16. stoletja. V okviru Mestnega muzeja Idrija delujeta dve organizacijski enoti: Oddelek Idrija ter Oddelek Cerkno.

Nazaj