Igre na srečo – nevarnosti in pasti

V torek, 14. 5. 2019, so dijaki E1c, E2c, E2b in R2a prisluhnili predstavnikom posebne skupine Finančne uprave RS, ki ozaveščajo mlade o nevarnostih in pasteh prirejanja iger na srečo ter sodelovanja v igrah. Seznanili so jih o tem, katere davke imamo v Sloveniji in katere dejavnosti se financirajo iz tega sklada. Mladim so nazorno prikazali, kakšno bi bilo njihovo življenje, če ne bi država iz naslova davkov financirala veliko področij, kot so: zdravstvo, šolstvo, kultura, šport …

Posebno pozornost so predavatelji posvetili igram na srečo, zgodovini te dejavnosti, novim trendom na tem področju, raziskavam o razširjenosti in škodljivih posledicah prekomernega igranja, nezakonitih prirejanj iger na srečo, zakonodaje in kazenskih pregonov.

Zanimiva je možnost samoprepovedi. Takole je zapisano v zakonodaji:

Igralec lahko od gospodarske družbe, ki je pridobila koncesijo za prirejanje posebnih iger na srečo v igralnici ali igralnem salonu ali prireja igre na srečo preko spleta, zahteva, da mu za najmanj šest mesecev in največ tri leta prepove udeležbo pri igrah na srečo (v nadaljnjem besedilu: samoprepoved). V obdobju samoprepovedi igralec samoprepovedi ne more preklicati. Igralec mora biti opozorjen na posledice samoprepovedi.

Dijaki so se lahko seznanili s številnimi žalostnimi zgodbami ljudi, ki so zabredli v svet igralništva in izgubili vse, kar jim je bilo drago in je predstavljalo njihovo življenje.

Organizirala: Davorka Polić Jošt

Zapisala: Vesna Pišek

Nazaj