KARIERNI SEJEM MOJEDELO.COM

Z dijaki zaključnih letnikov smo se udeležili delavnice MojePrvoDelo: Uspešno iskanje zaposlitve za mlade iskalce

  • Sodobni trg dela in proces nastanka delovnega mesta
  • Kaj lahko delam in ali res nimam izkušenj?
  • Aktivno iskanje zaposlitve, ključne pasti in priložnosti
  • Moderne metode iskanja zaposlitve

Na ta vprašanja je nizal odgovore predavatelj Gorazd Prah, karierni svetovalec, zaposlitveni trener in dolgoletni sodelavec MojeDelo.com. Je tudi soavtor zaposlitvenega priročnika “Kako uspešno iskati zaposlitev?” in razvijalec programov za spodbujanje podjetnosti in zaposljivosti.

Vsebine in znanja, predstavljena na predavanju, bodo udeležencem na voljo tudi v obliki e-priročnika:

https://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/pomoc_pri_iskanju_zaposlitve/samostojno_vodenje_kariere/eprirocnik_spleti_svojo_kariero

Nekaterim dijakom se vsebina delavnice za zdaj še ni zdela aktualna, druge pa je močno pritegnila in so bili navdušeni nad predavateljem. Zbrali smo nekaj njihovih mnenj:

  •  

»Tema predavanja se mi je zdela precej aktualna, saj se verjetno nekateri dijaki odločajo med zaposlitvijo in nadaljevanjem šolanja.

Zanimanje mi je morda pritegnilo podjetje Elektro Celje.

Po srednji šoli nameravam nadaljevati šolanje, čez 10 let se vidim zaposlen v podjetju, ki se ukvarja z električnimi inštalacijami ali z razvojem avtomatiziranih sistemov z uporabo mikrokrmilnikov. Nekoliko kasneje, po pridobljenih izkušnjah, pa morda celo na kakšni samostojni podjetniški poti.

Samo predavanje se mi žal ni zdelo nekaj posebno. Meni osebno niso všeč osebe, ki “nakladajo”. Glede na temo zaposlovanja pa menim,  glede na trenutno gospodarsko in finančno stanje, da lahko vsak najde delovno mesto, seveda če to želi.«

  •  

»Predavanje je bilo o zanimivo. Všeč mi je bil sam pristop, ki je bil nam dijakom vsekakor zelo prijazen in razumljiv.  
Nazadnje, ko smo imeli predavanje iz Zavoda za zaposlovanje, mi je bilo predavanje suhoparno in dolgočasno, to pa je bil zanimivo, polno energije, smeha, interakcij s poslušalci in pa seveda uporabnih informacij. Morda same informacije niso tako pomembne, vsekakor se mi zdi, da je bolje to, da smo dobili drugačno perspektivno na sistem zaposlovanja in iskanja zaposlitve, predvsem pa, da smo dobili pogled tudi v razmišljanje zaposlovalcev. Tako mislim, da smo s sejma odšli z ogromno dodatnimi izkušnjami in idejami  za čas, ko bomo iskali zaposlitev, četudi ne takoj po srednji šoli, mislim, da smo dobili ideje, ki bodo z nami ostale.
Samo brošuro sem prelistal na hitro pred predavanjem, potem pa ji nisem namenil še enega pregleda, sem pa želel na spletni strani opraviti psihometrično testiranje. Obžalujem, da sem moral takoj po predavanju oditi in nisem imel časa pogledati po stojnicah ter se s predstavniki katerega od delodajalcev (tudi nekaterih, ki jih že poznam iz prakse) spregovoriti kakšne besede.«

  •  

»Kar zadeva predavanje, moram reči, da sem bil pozitivno presenečen. Gorazd Prah je odličen govorec, predstavil pa nam je, vsaj kar se mene tiče, precej novih idej in možnosti iskanja zaposlitve.

Osebno me je najbolj presenetila ideja, da odideš k delodajalcu in mu sam ponudiš delovno mesto oz. idejo, o kateri le-ta še ni razmišljal. Sam do zdaj nisem nikoli prav veliko razmišljal o tem, da se lahko do delovnega mesta pride tudi na takšen način.

Je takšno predavanje/sejem ob zaključku srednje šole aktualno?

Kar se predavanja tiče, sem mnenja, da je lahko za dijake kot bodoče iskalce zaposlitve takšno predavanje zelo koristno. Kar se samega sejma tiče, težko rečem karkoli, saj sem po koncu predavanja odšel, ker nisem imel želje do pogovora z delodajalci.«

 

Organizirala: Vesna Pišek

Na sejmu so lahko dijaki vzpostavili stik s številnimi podjetji Savinjske regije in tudi iz širšega področja Slovenije.

Nazaj