Nagradni izlet najboljših mladih raziskovalcev

DSC_0156

Mladi raziskovalci smo se 5. maja 2016 ob 8.00 uri zbrali na avtobusnem postajališču na Glaziji ter se odpeljali proti Koroški. Pot nas je pripeljala v osrčje Koroške na Ivarčko jezero pod Uršljo goro. Samo jezero se nahaja na nadmorski višini okoli 645 metrov in meri 1,2 hektarja ter doseže največjo globino do 5 metrov. Okoli jezera vodi prijetna in dobro obiskana sprehajalna pot. Tu smo si vzeli nekaj časa za malico. Po okrepčilu nas je pot vodila v Kotlje, kjer stoji Prežihova hiša.

IMAG0750

Spominski muzej Prežihovega Voranca je prislonjen ob sončno reber Preškega vrha, od koder je lep razgled na Kotlje in vso hotuljsko kotlino na vzhodni ter košato Uršljo goro na južni strani. Obiskovalcu daje originalno predstavo življenja na deželi, saj okrog hiše živijo vsakdanje kmečko življenje od pomladi do pomladi, od setve do žetve … Kulturni spomenik, kakršen je Prežihova hiša, ohranja podobo tradicionalne koroške arhitekture, definirane z lesom kot najpomembnejšim gradbenim materialom. Številni majhni, navidezno okrasni elementi, dajejo stavbi in njeni notranjosti podobo domačnosti. Tu je dom pisatelja, ki je s svojimi deli dosegel evropski in svetovni vrh. Prežihov Voranc – Lovro Kuhar je prav tu na Preškem Vrhu, v Kotljah in koroški pokrajini našel hvaležno snov za snovanje, s katerim je ustvaril literarne bisere in svetu predstavil sebi tako ljubo Koroško. Po ogledu smo se odpeljali v Črno na Koroškem. Tu se začenja podzemlje Pece.

IMAG0753

Dolga leta rudarjenja in razvoj rudnika so svojevrstno zaznamovali življenje ljudi in pokrajino v tem delu Slovenije ob vznožju Karavank. Z  jamskimi vozički smo se zapeljali v podzemlje po 3,5 km dolgem Glančnikovem rovu do revirja Moring, kjer smo izstopili z vlakca. Prijazni vodič nam je predstavil težko delo, ki so ga opravljali rudarji pri pridobivanju svinca in cinka. Po končanem ogledu je sledila vožnja do Slovenj Gradca, kjer smo imeli okusno kosilo. Sledil je še ogled mesta Slovenj Gradec z lokalnim vodnikom, nato pa vožnja proti Celju, kamor smo prispeli v poznih popoldanskih urah.

 

Koordinator MRD na SŠ KER:

Andrej Grilc

Nazaj