Skozi družabne igre o pomenu kemije za naš vsakdan

Cinkarna Celje letos praznuje 146 let svojega delovanja. Skozi obdobja se je preoblikovala in svoje delovanje ves čas izboljševala. O njej se moramo zavedati, da so izdelki Cinkarne skoraj nujni za način življenja, kot ga živimo danes. Poleg tega pa podjetje s številnimi projekti in izboljšavami odgovorno skrbi za varno delovanje v lokalnem okolju, zmanjšuje porabo energije in količino odpadkov.

Žveplo lahko najdemo v akumulatorjih avtomobilov, titanov dioksid pa v kozmetiki, zdravilih, barvah ali papirju, medtem ko so cinkove zlitine v okovju, masterbatchi pa so osnova za vse plastične izdelke, gospodinjski aparati so zaščiteni s praškastimi laki. Seznam izdelkov in vseh njihovih proizvodov se nadaljuje in nadaljuje, saj je njihova proizvodnja povezana s številnimi različnimi panogami. Torej izdelki Cinkarne so povsod okoli nas, čeprav se tega skoraj ne zavedamo.

Eden izmed projektov Cinkarne je bil tudi natečaj za osnovne in srednje šole v regiji z naslovom »Poišči izdelke Cinkarne«. Natečaja se je udeležila tudi naša šola. Tjaša Likeb in Alja Rupnik sva, s pomočjo  Aleksandre Ferenc in Andraža Pušnika, sestavili družabno igro z naslovom: Cinkopoly. V tem natečaju je sodelovalo več kot 500 mladih, ki so ustvarili 40 zelo raznolikih in izvirnih iger. Naša igra je bila odlično ocenjena in zato nagrajena.

Nekatere izmed nagrajenih iger boste v prihodnjih dneh lahko igrali v Osrednji knjižnici Celje in tako preizkusili svoje znanje o Cinkarni.

 

Tjaša Likeb

Nazaj