Strokovna ekskurzija K1a v Idrijo

V okviru projektnih dni na temo Hg (živega srebra) smo v ponedeljek, 4. 4. 2016, dijaki K1a v spremstvu Nataše Besednjak in Sebastiana Klovarja odšli na strokovno ekskurzijo v Idrijo. Glavni cilj ekskurzije je bil ogled idrijskega rudnika živega srebra ter se seznaniti s težkim delom takratnih rudarjev. Ogledali smo si tudi grad Gewerkenegg (v nemškem jeziku: rudniški grad)  in rojstno hišo Ivana Cankarja, ki se nahaja na Vrhniki.

_MGskupinska

 

Na gradu Gewerkenegg smo si ogledali zelo razširjeno obrt, po kateri je Idrija danes najbolj znana, ter njene izdelke (idrijska čipka); različne proizvode rudnika in orodje, ki so jih uporabljali rudarji. Na Vrhniki pa so nam razkazali rojstno hišo Ivana Cankarja in nas z različnimi težkimi, a zanimivimi in poučnimi zgodbami popeljali v življenje slovenskega pisatelja.

_MG_čipka

Dijaki smo ob tej ekskurziji zelo uživali še posebej v rudniku, v katerem smo se po ogledu zanimivega, a kljub temu poučnega filma o zgodovini Idrije in rudnika na splošno spustili 22 m pod zemljo. Ugotovili smo, da je bil poklic rudarja zelo težaven in da se bomo rajši držali dela v laboratoriju.

_MG_rudnik

 

V času projektnih dni, ki so potekali med 29. 3. 2016 in 4. 4. 2016, smo pri pouku, ki je potekal na temo živega srebra, izvedeli veliko zanimivega, npr. da je zaradi vsebnosti metilenskega živega srebra v ribah priporočljivo pojesti do dve oradi na mesec, kako ravnati, če se razbije živosrebrni termometer, slišali smo zanimivosti o zlitinah živega srebra in o pridobivanju iz rud, o lastnostih Hg in vplivih Hg na žive organizme ter o uporabi živega srebra v merilni tehniki. Ker je bila strokovna ekskurzija literarno obarvana, smo spoznali tudi kulturno dediščino Idrije in Vrhnike, pri angleščini po smo pripravili besedišče na temo živega srebra.

 

 

Delo pri posameznih delavnicah in potek strokovne ekskurzije smo predstavili tudi staršem in učiteljem na roditeljskem sestanku.

 

Tjaša Likeb, K1a

Nazaj