Varno in odgovorno na spletu

Katere izzive in nevarnosti dijaki vsakodnevno srečujejo pri uporabi interneta, računalnikov in mobilnih telefonov in kako se na njih odzivajo?

Na predavanju dr. Benjamina Lesjaka so dijaki 1. letnika najprej izvedeli nekaj o nevtralnosti interneta in zanesljivosti informacij, ki jih na internetu zasledimo. Svaril jih je pred prevarami in zlorabami na internetu, kot so:

 • lažni profili,
 • spletni grooming,
 • sexting,
 • neprimerne in nelegalne vsebine,
 • objava fotografij drugih oseb brez njihovega privoljenja,
 • spletni vdori

in kako se temu upreti oziroma soočiti s posledicami.

Beseda je tekla o obnašanju in komuniciranju na spletu, ki zahteva še več spoštovanja vedenjskih pravil, saj se s človekom ne pogovarjaš v živo in ne vidiš njegove reakcije.

 

Nekaj nasvetov za dobro komunikacijo na spletu:

 1. Pri komuniciranju prek mobilnega telefona in spleta upoštevaj bonton, bodi strpen in prijazen. Obnašaj se tako, kot želiš, da se drugi do tebe. 
 2. Česar ne bi rekel v živo, ne natipkaj online!Ne skrivaj se za anonimnostjo, za zaslonom. Na spletu smo pogosto lažje nesramni do drugih, saj svoji žrtvi ne gledamo v obraz, to pa ne pomeni, da je tako kaj lažje žrtvi! Poleg tega pa na anonimnost pri takih stvareh ne gre računati, saj puščamo elektronske sledi.
 3. Tudi če kdo pusti svoj telefon dostopen in nezaklenjen, to ne pomeni, da lahko po njem brskaš in ga uporabljaš. V telefonu imamo tudi zasebne fotografije, sporočila in podatke, vsak pa ima pravico do zasebnosti! 
 4. Osebo, ki jo želiš fotografirati s svojim mobilnim telefonom, prej vprašaj za dovoljenje.Mogoče ji ni do tega oz. se počuti neprijetno. 
 5. Ne razpošiljaj sporočil, slik, video posnetkov, ki nekomu škodijo. Razpošiljanje posnetkov pretepov, trpinčenja, ki jih sami prejmemo, naprej svojim prijateljem ni sprejemljivo. S tem se aktivno vključimo v trpinčenje, saj je vsakič, ko si nekdo pogleda ta posnetek, žrtev ponovno žrtev. Taka sporočila brišemo!
 6. Ne peri umazanega perila na spletu. Prepiranje, razčiščevanje sporov, konfliktov, družinskih nesoglasij, nesporazumov s prijatelji znanci in neznanci ne sodi na splet. O teh stvareh se raje pogovorimo v živo, kjer ni tako številčnega občinstva kot na spletu.
 7. Tudi s fantom/punco se ne konča s spremembo statusa na FB 😉 Za resne stvari, prekinitev zveze, izražanje sožalja ipd. je še vedno najprimernejši način iz oči v oči (pa to ne pomeni prek spletne kamere).
 8. Ko si z nekom v družbi, se posvečaj tej osebi in ne preverjaj neprestano, kaj se dogaja na tvojem mobilnem telefonu,Facebooku … Pogovarjanje po telefonu, preverjanje telefona, ko si z nekom v družbi, je nevljudno in gre tudi večini ljudi zelo na živce.
 9. Zvonjenje telefona in/ali pogovarjanjev kinu, gledališču, med poukom, v bolnišnici, na busu … je nedopustno
 10. Ne širi nestrpnosti in sovražnega govorana spletu! Širjenje sovražnosti na spletu je kaznivo dejanje. Ne počni tega, če pa naletiš nanj, prijavi na Spletno oko.

Dijakom se je zdela tema komuniciranja na spletu zelo aktualna in pomembna. Njihov odziv na izvajanje predavatelja je bil dober, kar odražajo tudi njihova mnenja:

»Na predavanju je bilo vse zelo koristno. Menim, da je bila tema za nas primerna, saj smo mi najbolj izpostavljeni nevarnostim na internetu. Benjamin Lesjak je poln energije, zelo zabaven in dober predavatelj.«

»Nič ni bilo brez pomena. Predavanje bi lahko bilo daljše.«

»Najboljša se mi je zdela igra Kahoot, zanimivi pa so bili prekrški po členih kazenskega zakonika.«

»Najbolj sem si zapomnil, da vse slike, fotografije za vedno ostanejo na internetu.«

»V spominu mi je najbolj ostal video posnetek o nevarnostih na internetu.«

»Menim, da je bila tema primerna, zato ker ne vemo, kdo se skriva za ekranom. Na predavanju je bilo vse koristno. Nič ni bilo, kar ne bi prišlo prav.««

 

Vesna Pišek

Nazaj