VI-POLIS

V sredo, 23. 3. 2016, smo na Šolskem centru Celje že četrtič organizirali festival za nadarjene dijake VI – POLIS. Festivala se je letos udeležilo rekordno število dijakov, in sicer 270. Prisluhnili so lahko enajstim izjemnim posameznikom – strokovnjakom z različnih področij.

Ideja festivala je, da dijaki Šolskega centra en dan preživijo malo drugače, se učijo iz življenjskih zgodb izkušenih, se med seboj družijo in spoznavajo.

IMG_0448

Izbirali so lahko med petimi govorci v prvem delu festivala, med petimi v drugem delu, ob koncu pa so vsi skupaj poslušali življenjsko zgodbo Alena Kobilice, ki je tako dijake kot učitelje in tudi nekatere starše izjemno navdušil. Predvsem s svojo preprostostjo, voljo do življenja, vztrajnostjo in mislijo, da »cilja ne vidimo z očmi, temveč s srcem. »

IMG_0450

Mlade sta prevzela tudi svetovni šampion Dejan Zavec in pevka Neisha, dr. Borut Bohanec je rušil tabuje o gensko spremenjeni hrani, z zgodbo o  možganih je navdušil dr. Zvezdan Pirtošek,  o čustvih, ki jih vpleta v oblikovanje, nam je pripovedovala mlada Saša Kerkoš.  S psihologom Dušanom Rutarjem smo se pogovarjali o empatiji, ki bi morala zmagati nad kapitalizmom, študentje psihologije pa so mlade ozaveščali o duševnih motnjah in našemu odnosu do ljudi z duševnimi težavami. Spoznavali smo tudi razlike med Mehiko in Slovenijo in govorili o tem, kako se fizik znajde v svetu posla. O zgodovini  vesoljskih poletov in raziskovanju lune, marsa … nam je pripovedoval Vojko Kogej.

Dijaki so po koncu šepetali in pripovedovali, da se jim zdi prireditev izvrstna, kar kaže tudi dejstvo, da je vsako leto bolj obiskana. Več o vtisih s festivala najdete na povezavi.

Vesna Pišek

Nazaj