Page 53 - KER - Letno porocilo 2021/22
P. 53

Dan se je končal ob druženju v Žusterni pri Kopru in s skokom v morje.

        V petek, 15. aprila, smo se zapeljali po Luki Koper, ki kot pomembna gospodarska družba pretovarja
        na ladje in z njih razsut tovor mineralov, hrano in živali, kontejnerje ter avtomobile. Tako ali drugače
        omogoča preživetje 30 000 ljudem.

        Paintball nad Dekani je vse dijake razvedril in pošteno preznojil, zato je bil obisk Kopra z obveznim
        sladoledom več kot dobrodošel.


        Pred vrnitvijo domov smo se zapeljali še do strunjanskih solin in se povzpeli do Belega križa, kjer smo bili
        nagrajeni s fantastičnim pogledom na Tržaški zaliv in strunjanski klif nad Mesečevim zalivom.

        Maturantska ekskurzija je bila odlično organizirana. Dva dni smo se maturantje in profesorji družili, veselili
        in obžalovali skoraj dveletno karanteno, zaradi katere smo bili prikrajšani za podobne izkušnje.


        Vsi bi maturantsko ekskurzijo ponovili, če bi jo le lahko.

                                                                          Valentina Hrastnik, razredničarka R4a


        Strokovna  ekskurzija v Tehniški muzej Slovenije v Bistri in obisk ZOO v Ljubljani































        V  četrtek,  19.  4.  2022,  smo  se  z  dijaki  vseh  štirih  oddelkov  programa  kemijski  tehnik  odpravili  na
        celodnevno strokovno ekskurzijo. Obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri, v katerem so se odvijali
        Dnevi kemijskih znanosti in tehniške varnosti, ki jih je organiziral Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju
        s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo UL.


        Na dan našega obiska so predstavniki fakultete predstavili spodaj opisane poskuse.

        Pri poskusu z naslovom Priprava sadnega kaviarja je bil predstavljen postopek njegove izdelave iz
        raztopine natrijevega alginata in raztopine kalcijevega klorida. Nastali kaviar so dijaki lahko tudi poskusili,
        saj so bile uporabljene sestavine iz jedilnih snovi in se ta način priprave tudi sicer uporablja v t.i. molekularni
        kuhinji.

        V delavnici z naslovom Kemija in preteklost, so nam predstavili dva poskusa, in sicer so v prvem poskusu
        pokazali kako iz nevidne pisave naredimo vidno in na ta način razberemo skrivna sporočila.



                                                           53
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58