PROJEKTNI DNEVI RAZREDA E3B-ENERGETIKI

Tema: RAZUMETI RAČUN ZA ELEKTRIČNO ENERGIJO-NOV NAČIN OBRAČUNA OMREŽNINE.

Od 30. 9. 2024 do 4. 10. 2024 se je za razred E3B energetiki odvijal  projektni teden. Projektne dneve smo izpeljali v okviru ur strokovnih modulov. Tema projektnega dela je bila  RAZUMETI RAČUN ZA ELEKTRIČNO ENERGIJO-NOV NAČIN OBRAČUNA OMREŽNINE.

Dijaki so spoznavali postavke na računu za električno energijo,  tako da  sedaj razumejo, kaj je to energija, omrežnina, različni prispevki, pa tudi DDV in trošarina. Spoznali smo nov  Akt o obračunu omrežnine, saj se nam v oktobru 2024  obeta veliko sprememb pri obračunu električne energije. V okviru strokovnih modulov, teorije, vaj in prakse smo posvetili precej časa tudi učinkoviti rabi električne energije. Tako so dijaki na podlagi pripravljenega učnega gradiva razmišljali, kako prihraniti električno energijo. Seznanili so se s tarifno problematiko, učinkovitimi gospodinjskimi aparati, učinkovito razsvetljavo, učinkovitimi elektromotornimi pogoni.

V okviru praktičnega pouka in laboratorijskih vaj (slika 1) so različne električne porabnike (učinkovita razsvetljava, motorji …) priklapljali na električno omrežje in merili električno moč in energijo. Spoznali so tudi, da imajo odjemalci pravico zamenjati dobavitelja električne energije.

Slika 1: Delo dijakov v laboratoriju

Delovali smo tudi medpredmetno, saj so v okviru angleščine pri ge. Evi Boh spoznavali angleško terminologijo s področja učinkovite rabe električne energije in spoznali besedišče s področja elektroenergetike.

Za zaključek projektnega tedna so morali vsi dijaki naštudirati lastni račun za električno energijo, narediti energetsko analizo svojega stanovanja in ugotoviti, kje se skrivajo morebitni prihranki. Na približno eni strani so morali napisati poročilo in ga predstaviti v šoli.

 

 

Organizator projektnega dela: mag Boštjan Lilija

 

Skip to content