Strokovna ekskurzija v Italijo je bila namenjena dijakom 3. letnika programa elektrotehnik in tehnik računalništva. Potekala je v dveh dneh, in sicer 20. 9. 2024 in 21. 9. 2024 in je vključevala tako strokovne oglede podjetij, kot tudi sproščujoče aktivnosti. Cilj ekskurzije je bil združiti izobraževalne vsebine z doživetji, kar omogoča bolj poglobljeno razumevanje tehnoloških napredkov in hkrati nudi priložnosti za druženje in zabavo.

Prvi dan: Celje – Nova Gorica – Maranello – Ravena

Potovanje se je začelo z odhodom iz Celja, nato pa se je skupina razdelila na dve manjši skupini v Novi Gorici. Ena skupina je obiskala podjetje Arctur, druga pa podjetje Shelly tech (prej GOAP).

  • Podjetje Arctur: je pionir na področju informacijsko-komunikacijskih tehnologij, raziskav in razvoja. V 30-letni tradiciji so razvili številne inovativne rešitve, ki vključujejo uporabo umetne inteligence, analize Big Data, AR ter 3D digitalizacijo.
  • Podjetje Shelly tech: strokovnjaki za avtomatizacijo in vodilni inovator Z-Wave modulov za pametne hiše. Posebno so se izkazali s tehnologijami za avtomatizacijo kabin na največjih potniških ladjah na svetu.

Po strokovnih ogledih je sledila vožnja mimo Benetk, Padove in Bologne do Maranella, kjer so dijaki obiskali muzej Ferrari. Ta del ekskurzije je predstavil zgodovino legendarnih italijanskih športnih avtomobilov, kar je vzbudilo veliko zanimanje in navdušenje. Dan se je zaključil v hotelu v okolici Ravene, kjer so dijaki večerjali in prenočili.

Drugi dan: Ravena – Zabaviščni park Mirabilandija – Celje

Po zajtrku so se udeleženci odpravili v zabaviščni park Mirabilandija, drugi največji park v Italiji, ki se razprostira na 250.000 m² površine. Dijaki so preživeli dan, preizkušajoč različne adrenalinske atrakcije, med njimi:

  • vlak smrti (najvišji v Evropi): doseže hitrost 104 km/h in ponuja nepozabno izkušnjo.
  • Roller coaster Ispeed: pospešek 0–120 km/h v 2,2 sekunde.
  • spust po slapu Niagara: 27 metrov dolg spust po mokrem slapu.

Ekskurzija se je končala z vožnjo proti domu v poznih večernih urah, kjer so polni vtisov zaključili svoje nepozabno potovanje.

Organizatorja strokovne ekskurzije:

Martina Omerzel in Oskar Žveglič

 

Skip to content