Projektni dnevi v drugem letniku programa kemijski tehnik so potekali od srede, 18.9. 2024, ko smo izvedli strokovno ekskurzijo v Piran in Sečovlje, do petka, 4.10.2024. Ta dan so poslušalcem predstavili potek projektnih dni s poročanjem udeležencev. Osrednja tema projektnih dni je bila sol – NaCl.

Dijaki K2a so predstavili zgodovino in znamenitosti Pirana in Sečoveljskih solin. Pri posameznih predmetih so dijaki spoznali različne zanimivosti o soli.

V solinah so si ogledali postopek pridelovanja soli, kristalizacijske bazene ter pripomočke, ki jih uporabljajo solinarji za pridobivanje soli. Zvedeli so malo več tudi o rastlinstvu in živalstvu v solinah.

Pri podjetništvu in trženju so ustvarili povsem novo podjetje, kjer so “izdelovali” kozmetiko na podlagi soli. Pri splošni in anorganski kemiji so raziskovali uporabo in lastnosti soli. Pri matematiki so spoznali vrste  kristalnih struktur. Pri lokalni kemijski industriji so se učili o elektrolizi soli njenih številnih načinih uporabe. Pri kemijski tehniki so govorili o pridobivanju morske soli. Pri biološkem praktikumu so preizkušali vpliv soli na kaljivost semen. Pri slovenščini in angleščini so spoznavali frazeme na temo soli. Pri predmetu tehniško varstvo okolja so spoznali dobre in slabe vplive na okolje. Žiga in Tai pa sta predstavila sestavo in uporabo izotoničnih pijač.

Vsi poslušalci smo se o soli veliko novega naučili.

Irena Drofenik

Skip to content