Izvajalec:                         Drofenik, Irena

Naslov delavnice:        Čaj, kava, kakav

Opis:

Predstavitev postopkov pridobivanja čaja, kave in kakava ter njihove uporabe.

Število udeležencev:  30

 

 

Izvajalec:                         Grilc, Andrej

Naslov delavnice:        Raziskovalno delo v srednji šoli

Opis:

V šolskem letu 2016/17 so dijaki na Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo izdelali 15 raziskovalnih nalog. Dijaki že vrsto let dosegajo lepe uspehe na regijskem srečanju mladih raziskovalcev »Mladi za Celje«. Prav tako pa so uspešni tudi na državnem srečanju mladih raziskovalcev Slovenije.

V tem šolskem letu so dijaki izpolnili kar 26 predprijav za raziskovalne delo. Ker bi radi poleg velikega števila predprijav imeli tudi kvalitetno izdelane raziskovalne naloge, vas vabim na delavnico »Raziskovalno delo v srednji šoli«. V okviru delavnice se boste spoznali z besedilom natečaja »Mladi za Celje«, pregledali bomo pravilnik omenjenega srečanja, se seznanili s pomembnimi datumi in spoznali smernice za pripravo naloge v pisni in elektronski obliki. Pregledali bomo tudi ocenjevalne liste, da boste pri izdelavi naloge bolj pozorni na stvari, ki vplivajo na končno uvrstitev vaše raziskovalne naloge na regijskem srečanju.

Število udeležencev:  32

 

 

Izvajalec:                         Herodež, Dejan

Naslov delavnice:        Koračni motor

Opis:

Dijaki bodo spoznali sestavne dele in delovanje koračnega motorja ter se naučili kako se priklopi.  Koračni motor bomo priklopili na krmilnik alpha in izdelali nekaj pogramov za krmiljenje motorja. Poiskali bomo razlike med bipolarnim in unipolarnim koračnim motorjem.

Število udeležencev:  14

 

 

Izvajalec:                         Holobar, Matic

Naslov delavnice:        Thinking out side the box

Opis:

Kako razmišljati zunaj okvirjev. Reševati probleme z drugačnim pristopom.

Število udeležencev:  30

 

 

Izvajalec:                         Jančič, Jernej

Naslov delavnice:        Zdrava prehrana

Opis:

Pogovor o zdravi prehrani.

Število udeležencev:  25

 

 

Izvajalec:                         Klovar, Mojmir

Naslov delavnice:        Robot in okolica

Opis:

Spoznali boste kako robot čuti, zaznava okolico, in kako se odziva. Razmišljali boste o umetni inteligenci, področjih uporabe, nevarnostih …

Število udeležencev:  32

 

 

Izvajalec:                         Klovar, Sebastian

Naslov delavnice:        Čokoladna kemija

Opis:

Delavnica je namenjena ljubiteljem čokolade, na kateri spoznajo iz katerih sestavin je sestavljena in se tudi sami preizkusijo v njeni izdelavi.

Število udeležencev:  15

 

 

Izvajalec:                         Koštomaj Gašperšič, Marjeta

Naslov delavnice:        Delavnica “6 klobukov razmišljanja”

Opis:

Največja ovira učinkovitemu razmišljanju je zmeda. Preveč stvari želimo naenkrat. V nas se istočasno gnetejo informacije, čustva, logika, upanje, kreativnost…

Da bi to zmedo presegli, bomo na delavnici spoznali in vadili metodo »6 klobukov razmišljanja«, ki jo je razvil dr. Edward de Bono – svetovna avtoriteta kreativnega in konstruktivnega razmišljanja. Bistvo te metode je paralelno razmišljanje udeležencev, pri čemer ločimo posamezne vidike razmišljanja. V danem trenutku tako vsi razmišljamo v isto smer, kasneje pa vidik spremenimo. Metoda omogoča, da si manj nasprotujemo in izkoristimo izkušnje in znanje vseh v vse smeri. Razmišljanje tako postane bolj osredotočeno, sistematično, sodelovalno, kreativno in konstruktivno kar omogoča hitrejše in bolj učinkovito reševanje problemov.

Število udeležencev:  16

 

 

Izvajalec:                         Kramer, Gregor

Naslov delavnice:        Vodenje enosmernega brezkrtačnega motorja

Opis:

Udeleženci bodo spoznali delovanje enosmernega brezkrtačnega (BLDC) in strojno-programsko izvedbo vodenja z mikrokrmilnikom v okolju Arduino.

Število udeležencev:  16

 

 

Izvajalec:                         Laznik, Anita

Naslov delavnice:        Po poteh Alme Maksimiljane Karlin

Opis:

Celjanka Alma M. Karlin (1889–1950) – svetovna popotnica, pisateljica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja je v letih 1919–1927 prepotovala svet. Potovala je sama, kontinuirano osem let, in se po poti preživljala z lastnim delom. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.

Na delavnici bomo spoznali življenje znane Celjanke ter se seznanili z njenim literarnim delom. V okviru delavnice bomo obiskali tudi Pokrajinski muzej Celje in si ogledali stalno razstavo Alma M. Karlin Poti.

Strošek dijaka: 3 eur za vstopnico v Pokrajinski muzej Celje

Število udeležencev:  15

 

 

Izvajalec:                         Lilija, Boštjan

Naslov delavnice:        Učinkovito z električno energijo

Opis:

Delavnica za neelektrotehnike (kemija računalništvo) o učinkoviti uporabi električne energije

Število udeležencev:  10

 

 

Izvajalec:                         Lubej, Boštjan

Naslov delavnice:        Kripto valute

Opis:

Kripto valute so nekakšen digitalni denar, ki ga poganja tehnologija Blockchain. Ko se je leta 2009 prvič pojavil Bitcoin, se je stanje kripto valut povečalo iz leta v leto. Ustvarili so na stotine novih kripto valut, ki v primerjavi z Bitcoinom ponujajo različne prednosti in slabosti.

V delavnici si bomo pogledali zgodovino, nastanek kripto valut, kakšna je trenutna vrednost na trgu, kako jih lahko uporabimo, zamenjamo v druge kripto valute in zakaj vrednosti rastejo v nebo. Predstavljeno bo tudi podjetje, ki se ukvarja z oglaševanje in ima tudi svojo lastno kripto valuto, ki obeta.

Število udeležencev:  30

 

 

Izvajalec:                         Omerzel, Martina

Naslov delavnice:        Poslušamo se – slišimo se

Opis:

Moderne tehnologije nas silijo v to, da komuniciramo še samo s pomočjo tehnologij. Ta komunikacija je neosebna in v večini primerov v obliki kratkih spročil, s to komunikacijo sogovornika ne slišimo in ne vidimo, odgovorimo ali pa ne odgvorimo v določenem času. Zaradi takšne komunikacije se nam je težko vključiti v tim, še huje  je z javnim nastopanjem. Na delavnici bi se najprej pogovorili zakaj je pomembno biti dober poslušalec in sogovornika slišat ter pokušali narditi prve korake v svet javnega nastopanja. Vsak dijak bo prdstavil svojo zgodbo, ostali jo bodo poskušali analizirati in deliti z drugimi svoje občutke……

Število udeležencev:  20

 

 

Izvajalec:                         Pišek, Vesna

Naslov delavnice:        Pod pritiskom! Kaj storiti in česa ne?

Opis:

Pritisk je pozitivna stvar, saj človeka motivira, da deluje v smeri svojih ciljev. A včasih postane pritisk zahtev v šoli, pri odnosih v družini, v komunikaciji med vrstniki prehud. Takrat doživljamo hud stres. Kako se s tem soočamo in katere so uspešne poti iz kriznih situacij.

V delavnici bomo prisluhnili drug drugemu, se seznanili z nekaterimi zakonitostmi delovanja v stresni situaciji in preizkusili tehniko sproščanja z avtogenim treningom.

Število udeležencev:  15

 

 

Izvajalec:                         Tkalec, Andreja

Naslov delavnice:        Potopis

Opis:

Če vas zanimajo potovanja in eksotične destinacije, se mi pridružite.

Število udeležencev:  30

 

 

Skip to content