DOGODKI IN AKTIVNOSTI

Oblikovanje skupine    

V mesecu novembru smo na šoli oblikovali skupino dijakov, ki so se vključili v projekt Šola ambasadorka evropskega parlamenta, skupino sestavljajo:

Laura Smrečnik, Jasmina Smrečnik, Magdalena Spinoza, Tiara Perger, Jošt Vodušek, Špela Popovič, Danijela Penič, Miša Medvešek, Vehovar Sara, Karin Gole, Tjaša Likeb, Jan Krk,     Lovro Leskovar, Jaka Kovačič in Nina Horvat.

Oblikovali so tudi načrt dela za tekoče leto.

Okrogla miza o večjezičnosti

V petek, 24. 11. 2017, smo se v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta udeležili okrogle mize o pomenu slovenskega jezika in večjezičnosti v Evropskem parlamentu.

 

Evropski poslanci dr. Milan Zver, dr. Igor Šoltes in g. Franc Bogovič ter generalna direktorja Evropskega parlamenta g. Valter Mavrič, generalni direktor Direktorata EP za prevajanje, in ga. Agnieszka Walter-Drop, generalna direktorica Direktorata EP za tolmačenje in konference, so nam v Hiši Evropske unije v skladu s to temo predstavili svoja stališča in predstavili potek prevajanja ter  tolmačenja v Evropskem parlamentu. Dogodek je moderiral g. Peter Rustia, urednik na Radio Trst A.

 

Kot so eminentni gostje nemalokrat poudarili, je pravilno in ustrezno prevajanje pomembno predvsem zaradi tega, ker lahko tako poslanci jasno izražajo svoja mnenja, brez skrbi,  da bi ostali nerazumljeni. Celoten dogodek pa je bil še toliko bolj zanimiv, saj je okrogla miza potekala v slovenskem in angleškem jeziku. Ravno zaradi tega  smo imeli edinstveno priložnost izkusiti, kako tolmačenje poteka v Evropskem parlamentu, saj so za to poskrbeli tolmači – študenti, ki se pripravljajo na svoje poklicno delo, seveda pod nadzorom mentorjev. Tako smo preko slušalk lahko spremljali celoten pogovor v angleškem in slovenskem jeziku ter ugotovili, da delo tolmačev še zdaleč ni lahko.

Dogodek nas je spodbudil k razmišljanju o pomenu spoštovanja večjezičnosti, ki pa se začne na domačih tleh z ljubeznijo, s skrbjo in spoštovanjem do lastnega maternega jezika.

Tomaž Maroh, K4A

 

Sodelovanje dijakov na srečanju z evropskim poslancem Francem Bogovičem

V okviru medsebojnega sodelovanja in povezovanja Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Gimnazije Lava in Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije v projektu Šola ambasadorka evropskega parlamenta  smo se odzvali prijaznemu povabilu Gimnazije Lava  na srečanje dijakov z evropskim poslancem Francem Bogovičem, ki je potekalo v petek 15. 12. 2017. Pogovor z gostom sta vodila dijaka gimnazije Eva Kodrin in Jan Rudež. Poslanec je zanimivo predstavil svojo politično kariero in delo evropskega parlamenta in poslanca. Odgovarjal je tudi na vprašanja dijakov na aktualne teme.

 

 Vzpostavitev info točke  EU v  etaži D in knjižnici šole

Januarja so dijaki v etaži D šole vzpostavili info točko EU Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo.

Na pobudo Gimnazije Lava ter Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije smo vzpostavili INFO TOČKO EU v knjižnici, kjer lahko dijaki s pomočjo različnih publikacij in gradiv dobijo veliko informacij o delovanju EU. Gradivo smo pridobili s pomočjo programa EPAS.

Obisk Hiše EU in predsedniške palače

V četrtek 1.2. 2018 smo dijaki in mentorici Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, ki sodelujejo v projektu Šola ambasadorka evropskega parlamenta, obiskali predsedniško palačo in Hišo EU. Na ekskurziji so se nam pridružili tudi dijaki Gimnazije Lava in Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, tako da smo v duhu povezovanja in združevanja, utrjevali tudi  povezanost dijakov na Šolskem centru Celje.

Obisk smo pričeli z ogledom predsedniške palače, kjer smo veliko izvedeli o protokolu in delu predsednika. Nato smo se udeležili pogovora na temo poklicev prihodnosti, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor v okviru 3. Kariernega dne, ki ga pripravlja Zavod Nefiks. Predstavili so se nam zanimivi gostje in nam predstavili poklice, ki jih opravljajo in nas navdušili s svojo karizmo in življenjskimi zgodbami.

V drugem delu ekskurzije smo obiskali Hišo EU. Dijaki so s pomočjo interaktivne predstavitve Doživi Evropo in predstavitve, spoznali delo evropskih institucij, organov EU in izvedeli kako EU vpliva na njihovo vsakdanje življenje. 

 Domov smo se vračali polni novih vtisov ter uporabnih in koristnih informacij za nadaljnje ustvarjanje in kreiranje samostojne kariere.

                              

Srečanje in usposabljanje mentorjev ambasadorjev EP

V četrtek 15.2. 2018 je v Hiši Eu v Ljubljani potekal drugi seminar mentorjev programa Šola ambasadorka EP, ki smo se ga udeležile tudi šole ŠC Celje, ki smo vključene v program.

 Tema tokratnega izobraževanja je bila kako nastajajo politike EU , kako pripraviti kakovosten dogodek in odnosi z mediji.  Šole, ki smo vključene v projekt smo si izmenjale tudi bogate izkušnje s širjenjem znanja in vedenja o možnostih vključevanja mladih v politike EU.

Skip to content