V okviru projekta Erasmus+ so dijaki: Anton Martin Žohar, Blaž Poklič, Jure Palčnik in David Zlodej v spremstvu treh učiteljev 22. 5. 2022 odpotovali na Islandijo. Tam so na tehnični šoli Verkmenntaskólinn á Akureyri v okviru drugega srečanja projekta ELECO Team sodelovali na štirih delavnicah, kjer so poskušali povezati področje elektronike z naravnimi pojavi Islandije z namenom ekološke uporabe energije.

Namen prve delavnice je bil izdelati miniaturni hidroponski sistem za gojenje različnih rastlin z minimalno uporabo resursov. Sistem je bil krmiljen z mikokrmilnikom Arduino, kjer so nanj povezani senzorji kontrolirali proces, da so bili pogoji za rast rastlin čim bolj naravni.

Pri drugi delavnici so dijaki preizkušali možnosti uporabe Peltierjevih modulov. Islandija je poznana kot dežela ledu in ognja, kar nam podaja dva potrebna pogoja, potrebna za ustvarjanje temperaturne diference. Dijaki so uporabili toplo vodo, črpano iz zemlje, in led ter s tem ustvarili dovolj veliko temperaturno razliko, ki je potrebna za ustvarjanje električne napetosti na Peltierjevem modulu. Z ustrezno povezavo teh modulov so izdelali polnilno postajo za mobilne naprave.

Namen tretje delavnice je bil izdelati daljinsko in lokalno vodeno kopel z uporabo naravne tople vode iz zemlje, kjer lahko s pomočjo mobilne naprave z uporabo glasu preko interneta vklopimo kopel na daljavo in ko se vrnemo domov, nas topla kopel že čaka.

Pri zadnji delavnici so dijaki izdelali napravo, ki iz storžev iglavcev izloči semena. Islandija nima toliko gozdov kot Slovenija, zato se prebivalci že nekaj desetletij trudijo pogozditi deželo. Delavnica je s pomočjo predelanega pralnega stroja izdelala sistem, kjer v boben pralnega stroja vstavimo storže, jih segrejemo na ustrezno temperaturo, vrtimo najprej v eno stran, potem v drugo in na koncu semena ulovimo v posodi pod pralnim strojem. Celoten sistem je bil krmiljen z PLC-jem in frekvenčnim krmilnikom.

Pri vseh štirih delavnicah je bilo celoten sistem najprej ustrezno povezati in potem ustrezno, glede na krmilje, sprogramirati. Vse delavnice in projekte so dijaki izdelali odlično.

Naši dijaki so se z Islandije vrnili 28. 5. 2022, polni novih izkušenj in doživetij.

 

mag. Jernej Jančič

Skip to content