Od 12. 4. 2024 do 24. 4. 2024 je v Tehnoparku potekal Festival robotike in UI. Otvoritev je potekala 12. 4. 2024 ob 11. uri v Tehnoparku Celje. Na otvoritvi sta bila prisotna umetnika prof. dr. Christa Sommerer in prof. dr. Laurent Mignonneau, ki sta predstavila interaktivno UI inštalacijo “Portrait on the Fly” ter “Homo Insectus”. Prav tako so prišli iz podjetja Notum Robotics in predstavili robotskega psa Unitree Robotics. Mogoče si je bilo ogledati še ostale projekte, imeli pa smo tudi priložnost raziskovati svet robotike in umetne inteligence.

Na Festivalu robotike in UI so sodelovali tudi dijaki Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo.

Dijaka Jure Ločnikar in Maj Krajnc sta predstavljala pametno obleko za zajem gibanja. Pri predstavitvi sta prikazala, kako se lahko preobrazimo v dinozavra, klovna ali kaj podobnega in s samimi gibi nadziramo našega virtualnega avatarja. Dijaka Filip Juršinič in Filip Stegu pa sta pomagala podjetju Katapult iz Trbovelj pri predstavitvi robotske roke.

V petek, 19. 4. 2024, nas je v Tehnoparku obiskala predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Njenega obiska smo se zelo veselili, dijaki pa so ji imeli priložnost predstaviti projekt s pametno obleko za zajem gibanja. Z zanimanjem jim je prisluhnila in bila navdušena nad predstavljenim.

Nina Hrovat

Nina Hrovat

Skip to content