V tednu med 12. 5. in 18.  5. 2024 je potekalo tretje srečanje šol v okviru projekta Givet Smart – ozaveščanja na temo zelenih in pametnih tehnologij. Štirje dijaki iz naše šole ter dva učitelja so se skupaj z dijaki iz Nizozemske, Portugalske, Španije in Francije zbrali na Anatolijski srednji in tehnični šoli ITU v Istanbulu, kjer so sodelovali pri izdelavi projektov v delavnicah, ki so jih vodili turški dijaki.

Našo šolo so predstavljali Nino Kranjec Lončarič ter Matic Fijavž iz R2A ter Aldin Abdić tin Nino Gašparuš iz R3B. Po uvodnem sestanku in inštrukcijah so čez teden dopoldneve preživljali v družbi vrstnikov in sestavljali projekte, s katerimi bi lahko reševali prometne in okoljske probleme v mestu. Na koncu tedna so dokončali štiri: sistem za samodejno odpiranje vrat s prepoznavo obraza, samodejni zalivalnik vrta, model mostu z avtomatičnim prerazporejanjem vozil na pasove in mehanizem za razvrščanje odpadkov na tekočem traku. Pri svojem delu so izkoristili sodobne tehnologije s področij interneta stvari in mikrokrmilnikov. Vse projekte so do konca tedna uspešno dokončali in predstavili na zaključni prireditvi.

Popoldneve so nas popeljali na izlete po različnih znamenitostih starodavnega mesta – veliki bazar, Hagia Sofija in modra mošeja, Bosporski kanal in egipčanski trg. V soboto, 18. 5. 2024, smo se tako vrnili v Slovenijo z mnogo novimi vtisi in prijateljstvi

Jaka Koren

Skip to content