Na podstrešju – Val 202: Mladostniki niso nemški ovčarji, ki bi ubogali na ukaz

Na Valu 202 smo zasledili zanimiv prispevek kliničnega psihologa dr. Tristana Riglerja o upadanju motivacije, iskanju smisla in razumevanju čustev mladostnikov. Namenjen je v prvi vrsti staršem, pa tudi nam, pedagogom, ki se skupaj z mladostniki soočamo z novo situacijo.

Pandemija in razmere v družbi poglabljajo duševne stiske. Posebej pri mladostnikih utegnejo biti hujša težava, saj za svoj razvoj potrebujejo občutek pripadnosti, ki pa ga dobijo s socialno interakcijo. Navajeni so bili, da pripadajo svojemu krogu vrstnikov, da so se lahko družili in dobivali nove izkušnje. Te so jim zdaj omejene, opozarja klinični psiholog dr. Tristan Rigler.

“Mladostniki in starši ne govorijo istega jezika. ‘Daj mi mir’ je v veliki meri treba upoštevati, ampak včasih lahko pomeni nekaj drugega. Treba je razumeti čustva v ozadju, motiv, zakaj se to dogaja, in se ne osredotočiti na jezik, ker lahko pride do šuma v komunikaciji. Mladostniki potrebujejo ljubezen, a njihov način izkazovanja čustev je popolnoma drugačen kot v zgodnjem otroštvu.”

Pomembno je, da starši mladostnikom omogočijo soodločanje v družini, da lahko prispevajo določene besede k družinski dinamiki in skupnemu dogovoru. 

“Dobra novica za starše je, da najbolj poznajo svojega otroka. Vedo, kako se odzvati. Čeprav se je mladostništvo spremenilo, je to še vedno isti otrok. Spodbujam starše, da so osredotočeni na otrokovo bistvo. Tako bodo lažje prepoznali njegova čustva.” 

Prisluhnite, kako svoje teze razlaga in kaj svetuje dr. Rigler v prispevku:

https://val202.rtvslo.si/2021/04/zivljenjski-slog-55/

VIR: https://val202.rtvslo.si/ 

Vesna Pišek

Skip to content