V okviru projekta Erasmus+ so dijaki : Marko Mak, Blaž Poklič, Jošt Stopinšek in Nejc Skale v spremstvu dveh učiteljev 1.10.2022 odpotovali na Kanarske otoke. Tam so na šoli IES Santa Lucia v okviru tretjega srečanja projekta ELECO team sodelovali na štirih delavnicah, kjer so poskušali povezati področje elektronike in ekologije.

Namen prve delavnice je bilo pridobivanje električne energije s pomočjo solarnih celic, učenci so z vsemi potrebnimi elektronskimi elementi uspešno povezali solarne celice na omrežje in s tem pridobivali električno energijo za določeno učilnico.

Namen druge delavnice je zgraditi polnilnico za električni avto. S pomočjo krmilne ploščice smo sestavili polnilno postajo, ki krmili polnjenje avtomobila. Izračunali smo potreben presek kabla, ter inštalirali polnilno postajo v priključno omarico. Polnilno postajo smo tudi priključili na omrežno napetost in delovanje pomnilne postaje preizkusili tako, da smo napolnili električni avto.

V tretji delavnici smo s pomočjo vremenske postaje, ki je spremljala količino padavin, vetra in svetilnosti krmilili delovanje rulet in s tem poskrbeli za manjšo porabo električne energije v domačem okolju.

Namen četrte delavnice je bilo, ustvariti pametno razsvetljavo v hiši. Učenci so po vezalnem načrtu zvezali elemente in sprogramirali krmilne elemente, katere so lahko krmilili preko mobilne naprave.

Sodelovanje na projektu je bilo kreativno saj so v kratkem času nadgradili določena znanja s področja elektronike, energetike in znanja tujega jezika.

 

 

Andrej Grilc

Davor Zupanc

Skip to content