Naša, zdaj že nekdanja, dijaka Nejc Grilc in Mark Kladnik, programa kemijski tehnik, sta svoje raziskovalno delo iz srednješolskih let predstavila na mednarodnem sejmu mladih raziskovalcev, ki ga organizira MILSET – Science expo. Letos se je sejem odvijal v Mehiki, v mestu Puebla, ki leži na preko 2000 metrih nadmorske višine.

Pot do Mehike se je za naša raziskovalca pričela na 240 metrih nadmorske višine, natančneje v kemijskem laboratoriju naše šole, kjer sta pod mentorstvom Sebastiana Klovarja želela sintetizirati superprevodnik. Po dobro pripravljenem teoretičnem delu sta v laboratoriju pričela z različnimi postopki pripravljati superprevodnik. Za dokaz superprevodnosti pa šolska oprema ni bila dovolj, zato smo se povezali s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani, kjer so nam z veseljem pomagali.

Po uspešno prestanem ocenjevanju na regijskem tekmovanju sta se udeležila 56. srečanja mladih raziskovalcev v Murski Soboti, kjer sta maja 2023 dosegla zlato priznanje in osvojila 1. mesto v svoji skupini.

Po izboru Zveze za tehniško kulturo Slovenije sta svojo raziskovalno predstavila na mednarodnem sejmu v Mehiki. Sejem je trajal od 21. 10. 2023 do 27. 10. 2023 v mestu Puebla. Raziskovalca sva spremljala Tim Prezelj (ZOTKS) in mentor Sebastian Klovar.

Sejemska prireditev je potekala na Univerzi Universidad Popular Autónoma del Estado de Puebla (UPAEP), predstavilo se je 250 različnih projektov iz 30 držav s področja znanosti, tehnologije, inženiringa, umetnosti in matematike. Drugi dan je bil namenjen registraciji in pripravi predstavitvenega prostora, popoldan pa smo si ogledali mestno središče.

Tretji dan je bil namenjen uvodnemu dogodku – otvoritvi sejma, ki so mu sledili sejemska prireditev in različna predavanja.

Četrti in peti dan sta bila namenjena predstavitvam projektov širši javnosti. Na voljo je bilo dovolj časa, da smo si izmenično ogledali ostale stojnice in se udeležili različnih predavanj. Popoldan pa so bile organizirane različne ekskurzije po mestu in okolici.

Šesti dan je potekala zaključna prireditev, ki ji je sledil še kulturni dogodek, imenovan Mehiška zabava, kjer so nam predstavili značilnost Mehike (kultura, izdelki, glasba).

Zadnji dan smo se polni novih doživetij odpravili proti letališču Ciudad de Mexico.

Sejemska prireditev ni bila tekmovalne narave, ampak je bila namenjena pridobivanju novih izkušenj, izmenjavi mnenj in spoznavanju mehiške kulture. Že samo sodelovanje na sejmu menim, da je našima raziskovalcema dal nov zagon, da nadaljujeta z raziskovanjem. Hkrati pa bi rad vzpodbudil vse bodoče raziskovalce, ki se jim porodi kakršnakoli ideja in bi jo želeli raziskati, da se čim hitreje povežejo z mentorji.

Nazadnje pa bi se rad zahvalil vsem, ki ste nam omogočili neverjetno doživetje, s katere se vračamo še bolj motivirani za nadaljnje raziskovanje.

 

Sebastian Klovar

 

 

 

 

Skip to content