Spoštovani dijaki in starši, cenjeni sodelavci!

Letošnje šolsko leto se zaključuje na drugačen način kot pretekla. Prvič v moji karieri nisem dijakov videl dobre štiri mesece, sodelavcev pa nekaj tednov manj. Z vami sem moral komunicirati na popolnoma drugačen način, kot sem ga navajen.

Pa vendar smo vsi skupaj šolsko leto bolj ali manj uspešno pripeljali do konca. V preteklih tednih so dijaki zaključnih oddelkov opravili s poklicno maturo oz. zaključnim izpitom. Večina dijakov je lahko odšla na PUD. Drugi so se doma in v šoli potili, da so uredili še zadnje obveznosti, da so uspešno zaključili šolsko leto. Nekaterim pa žal ni uspelo in se bomo srečali v prihodnjih dneh.

Pregled učnega uspeha ob koncu šolskega leta oz. po prvem izpitnem roku nas navdaja z optimizmom in zavedanjem, da smo vse prepreke, ki jih je pred nas postavila epidemija, uspešno premagali. Zadnji pogled na statistiko je izjemno prijeten. Skoraj 90 % dijakov je vse svoje obveznosti že opravilo pred odhodom na počitnice.

Uspeh je dober tudi zaradi tega, ker smo znali kot ekipa sodelovati vsi, ki smo neposredno vpleteni v učni proces. Tudi učitelji so bili v preteklih tednih pred izjemnimi izzivi. Čez noč so morali prilagoditi način dela in se prilagoditi novemu okolju. Rezultati kažejo, da so preizkus opravili z odliko. Vendar to ne bi bilo mogoče, če ne bi pri tem sodelovali tudi dijaki ob asistenci staršev.

Vsem skupaj se zahvaljujem za opravljeno in upam, da bo do nas prihodnost bolj prijazna.

 

Dijaki ste bili uspešni tudi pri izdelavi raziskovalnih nalog. V tem šolskem letu ste izdelali 15 raziskovalnih nalog. 10 nalog je bilo uvrščenih v 1. skupino. Žal pa je letos odpadla večina tekmovanj iz znanja in športnih tekmovanj.

Za torek, 23. 6. 2020, smo načrtovali sprejem za najboljše dijake v tem šolskem letu. Tudi ta sprejem je napadel virus in onemogočil pripravo ter izvedo dogodka, ki smo se ga vsi veselili.

Kljub okrnjenemu šolskemu letu smo izvedli prireditve in dogodke. Naj izpostavim le nekatere:

 • spoznavno-športni tabor za dijake 1. letnika, ki smo ga izvedli v prvi polovici septembra;
 • v oktobru so se dijaki 3. letnika podali z Almo Karlin na pot okoli sveta;
 • december je bil praznično obarvan z Rock koncertom za dijake in prireditvijo za starše;
 • januarja smo se zavrteli z dijaki zaključnih oddelkov na maturantskem plesu;
 • februarja smo si ob kulturnem prazniku ogledali predstavo Profesor Kuzman mlajši;
 • sodelovali smo z izmenjavami v projektu Young digital explorers.

Vsem dijakom in njihovim mentorjem se ob tem trenutku zahvaljujem za ves vložen trud in energijo.

 

19. 6. 2020 so svoja zaključna spričevala prejeli dijaki programa elektrikar. Kljub temu da so bili v prvi polovici šolskega leta pri delodajalcih, kjer so opravljali praktično izobraževanje, in so se v šolo vrnili šele v sredini januarja, so vsi uspešno opravili vse šolske obveznosti in so se vsi udeležili zaključnega izpita. Tudi tega so opravili vsi. Trem dijakom pa smo podelili spričevalo s pohvalo:

 • Jure Gaber
 • Uroš Kolarič
 • Žan Zorko

 

 

7. 7. 2020 so prejeli maturitetna spričevala dijaki zaključnega letnika štiriletnih programov. Žal so razmere preprečile, da bi lahko nagovoril vse dijake v skupnem prostoru. Dijaki so svoje obveznosti na poklicni maturi opravili z odliko. Poklicne mature se je udeležilo 115 kandidatov. Maturitetni prag je prestopilo 113 dijakov oz. 98 %. Posebej moramo izpostaviti najboljše dijake, ki so dosegli 22 ali 23 točk. Razveselili smo se sedmih najžlahtnejših spričeval:

 • Jaka BRAČIČ, E4B, 22
 • Špela POPOVIČ, K4A, 23
 • Tina SELIČ, K4A, 23
 • Ana SLOMŠEK, K4A, 23
 • Sara VEHOVAR, K4A, 23
 • Tim VEHOVAR, R4B, 22
 • Marko VREČER, R4A, 23

 

Naj pa posebej izpostavim še Ano Slomšek, dijakinjo K4a, ki je s svojim delom in trudom prepričala učiteljski zbor, da ji podelimo plaketo zlati vektor, ki jo dijaki prejmejo za sodelovanje pri šolskem in obšolskem delu v vseh letih šolanja ter so pustili v šolskem prostoru poseben pečat.

Utemeljitev za podelitev plakete je zapisala Anita Laznik:

Ana Slomšek je v vseh štirih letih šolanja na SŠ KER pustila velik pečat.

V tem času je šola postala bogatejša za 28 Aninih priznanj različnih žlahtnosti. Tekmovala je tako iz naravoslovja kot tudi družboslovja. Uspešna je bila na tekmovanju iz zgodovine, angleščine, matematike, kemije, na tekmovanju za Proteusovo nagrado. Ana se je vsako leto tudi udeležila tekmovanja iz slovenščine za Cankarjevo priznanje in v vseh štirih letih je vedno na državnem nivoju dosegla zlato in odlična mesta – 6., 4., 2. in 1. mesto v svoji kategoriji.

V tem času je naredila tudi 3 raziskovalne naloge. V drugem letniku je pod mentorstvom Anite Laznik pripravila nalogo Neresnični svet – resnična grožnja, s katero je raziskovala spletno nasilje med mladimi. V tretjem letniku je skupaj s sošolko Saro Vehovar prav tako pod mentorstvom Anite Laznik pripravila raziskovalno nalogo z  naslovom Meja izbriše obraz, v kateri je analizirala knjigo znanega raziskovalnega novinarja in vojnega poročevalca Boštjana Videmška  Na begu. V nalogi sta se s Saro ukvarjali z begunsko problematiko. V četrtem letniku pa se je usmerila v svojo primarno strokovno zanimanje in je pod mentorstvom Mojce Drofenik Čerček pripravila nalogo z naslovom Primerjava različnih metod izolacije evgenola iz klinčkov in analiza produktov. Vse Anine naloge so bile uvrščene v 1. nagradno skupino, s kemijsko nalogo se je Ana udeležila tudi državnega tekmovanja mladih raziskovalcev, od koder se je vrnila z bronastim priznanjem. Z omenjeno raziskovalno nalogo Ana sodeluje tudi na natečaju za Krkino nagrado 2020. Za rezultate tega natečaja bomo še slišali v jeseni.

V prvem letniku je Ana sodelovala tudi pri pripravi kulturnih dogodkov na šoli, kasneje pa je energijo usmerjala v različne priprave na najrazličnejša tekmovanja, s katerih se je vedno vračala z lepimi rezultati. Zagotovo je posebno priznanje mlademu človeku tudi objava njegovega razmišljanja oz. v Aninem primeru prvonagrajenega eseja s Cankarjevega tekmovanja v strokovni reviji Slovenščina v šoli. Njeno razmišljanje nosi naslov Resnica je ideal. V šolskem letu 2016/2017 je Anin esej z naslovom Ne da sovražim, da ljubim sem na svetu nagrajen kot najboljši esej na natečaju Evropa v šoli.

V tem eseju je štiri leta nazaj Ana napisala:

»Svet ni samo prostor, kjer prebivamo. Je košček zemlje, kjer lahko ljubimo, kjer lahko občudujemo, kjer lahko zares, ampak res zares, živimo. Vsak si lahko ustvari svoj svet. Svet, v katerem se da skriti, ko je v »pravem« svetu prehudo. In res je v vsakem lažnem svetu precej lažje živeti kot pa v tem resničnem. V tem, ki ne pozna več empatije, ljubezni, usmiljenja in poštenja. V tem, v katerem je težje priznati napako ali ljubezen, kot pa upravljati z računalnikom.«

Vsi, ki smo Ano učili oz. jo poznali, lahko potrdimo, da ta zapis predstavlja Anin moralni imperativ – delovati pošteno v korist vseh. Tako smo Ano spoznali kot osebo, ki je organizirana, redoljubna, delavna, poštena in vedno pripravljena pomagati drugemu.

Ani želimo, da ji plaketa ZLATI VEKTOR predstavlja dodatno spodbudo za ustvarjanje novih možnosti v prihodnje in da si drzne iti drugam, po svoje.

 

Pred nami so počitnice in dopusti. Vsem dijakom, ki ste že opravili vse obveznosti, želim, da naberete energijo in pazite nase. Kakšno bo naše srečanje v prihodnjem šolskem letu, v tem trenutku ne morem napovedati, ker je še preveč vprašanj brez odgovorov. Bomo pa novice objavljali na spletni strani in v novem mediju za neposredno komunikacijo “Teamsih”, kanalu Dijaki.KER.

Dijakom zaključnih oddelkov, ki so uspešno opravili z zaključnim izpitom ali poklicno maturo, pa želim mirne najdaljše počitnice. S ponosom lahko pogledate na pretekla leta in predvsem na pretekle tedne. Vsem ste dokazali, da zmorete in ste sposobni v vseh ovirah najti moči in energijo za napredovanje. Verjamem, da vam bodo te izkušnje prišle zelo prav na nadaljnji življenjski poti. Naj bo vaša pot čim bolj ravna in brez “virusov”. Hvala vam za vse in srečno.

 

Obdobje zaključnih aktivnosti v šoli se pokriva z državnim praznikom, praznikom naše države.

V teh dneh razmišljam, kje smo kot civilizacija skrenili s poti, da se med nami, ne samo v naši državi, širi vedno več nestrpnosti, neprimernih in prehitrih komentarjev, nekatera družabna omrežja so postala oglasne deske za izražanja nestrpnosti do sočloveka, soseda … Vsak bo moral narediti korak nazaj in se zazreti v svoje besede in dejanja. Zgodovina nas uči, da zaradi nekaj izrečenih neumnosti, ki pa so lahko zelo všečne, nevede pademo v krizo in sovraštvo. Uči pa nas tudi, da je najtežje preseči sovraštvo do sočloveka in se zazreti resnici v oči.

Zaradi tega se spomnimo besedila naše himne.

Živé naj vsi naródi,
ki hrepené dočakat’ dan,
da koder sonce hodi,
prepir iz svéta bo pregnan,
da rojak
prost bo vsak,
ne vrag, le sosed bo mejak!

Spoštujmo soseda, prijatelja in spoštovali bomo sebe. Preženimo vse strahove iz naših src in se zazrimo prijatelju v oči.

 

Imejte lepe počitnice in dopust, pazite se virusov vseh vrst in se vrnimo v šolske klopi, polni optimizma in energije.

Mojmir Klovar,
ravnatelj

Skip to content