V sredo, 25. 10. 2023, nas je obiskal pisatelj, komik, igralec, raper, prevajalec in podcaster Boštjan Gorenc – Pižama.

V šolski knjižnici so se zbrali dijaki in učitelji, ki so prisluhnili pogovoru z vsestranskim slovenskim ustvarjalcem Boštjanom Gorencem – Pižamo, ki ga je vodil Lan Stokavnik, dijak R4B.

Boštjan Gorenc – Pižama je v svojem pogovoru na zelo zanimiv način predstavil pomen časa reformacije, v katerem so knjige in branje igrali ključno vlogo. S pripovedovanjem o zgodovinskih dogodkih, povezanih s tem obdobjem, je osvetlil, kako so reformacija in razvoj tiskarstva spremenili svet literature in dostopnost knjig.

Izpostavil je tudi, kako so se prvič začele množično tiskati knjige, kar je omogočilo širjenje znanja in idej. Predstavil je vpliv reformacije na oblikovanje pisane besede in branje kot sredstvo osvobajanja posameznika. Poudaril je, da so se v tem času knjige in bralci znašli v središču družbenih sprememb, saj so postale orodje za izražanje in širjenje misli ter idej.

Pisatelj je prav tako izrazil svojo globoko strast do branja in knjig ter izpostavil pomen branja za vse generacije, posebej še za mlade. V tem duhu je spodbudil dijake, naj se poglobijo v literaturo in raziskujejo različne žanre. Kot je izpostavil sam, je prepričan, da prav vsak posameznik lahko najde knjigo oz. žanr, ki ga bo nagovoril.

Poudaril je, da branje ni le zabavna dejavnost, temveč tudi orodje za širjenje lastnega obzorja, razvoj kritičnega razmišljanja in razumevanje kompleksnosti človeškega sveta.

Z zanimanjem si bomo ogledali podcast pogovora z Boštjanom Gorencem – Pižamo, ki ga je pripravil Lan Stokavnik ob pomoči mentorja Andraža Pušnika.

 

Boštjanu Gorencu – Pižami se zahvaljujemo za obisk in mu želimo tudi v prihodnje obilo ustvarjalne energije.

Avtor fotografij: Andraž Pušnik

 

dr. Anita Laznik,
ravnateljica

Skip to content