V četrtek, 8. 9. 2022, smo se dijaki K4A, ki obiskujemo predmet polimerni materiali in tehnologija, v spremstvu ge. Sabine Litera, udeležili ogleda Cinkarne Celje, d.d., oddelek polimeri.

V Cinkarni je zaposlenih približno 900 ljudi kemijske, računalniške, elektro, strojne in ekonomske stroke, od tega jih je okoli 30 na oddelku za polimere. Sestavljajo jo različne poslovne enote kot so enota titanovega dioksida, enota kemije Mozirje, enota kemije Celje, enota polimerov, enota za vzdrževanje in energetiko. Osnovna dejavnost je proizvodnja titanovega dioksida. Cinkarna je začela obratovati leta 1875, prelomno leto pa je bilo leta 1973 ko se je začela proizvodnja TiO2, ki je precej spremenil njen razvoj.

V podjetju nas je sprejela gospa Košec in nas odpeljala v sejno sobo, kjer smo si po pogostitvi, ogledali krajšo predstavitev o enoti polimerov in njihovih izdelkih. Nato je sledil še ogled proizvodnega obrata polimerov, kjer smo si ogledali postopke gumiranja, proizvodnjo ventilov, cevnih elementov, nanos praškov in proizvodnjo teflonskih cevi.

Korina Skozit, K-4.a

Skip to content