Darjan Gande


je naš bivši dijak, ki je leta 2014 uspešno zaključil srednješolsko izobraževanje v programu kemijski tehnik. Doma je iz Žalca.

Po končani srednji šoli je  nadaljeval s študijem mikrobiologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, nato pa se je preselil v Nemčijo, kjer je na Univerzi v Bremnu magistriral, zdaj pa piše doktorsko delo s področja morske mikrobiologije.

Zaposlen je v nemškem raziskovalnem centru za morske okoljske študije Marum Univerze v Bremnu, kjer opravljajo temeljne raziskave o vlogi oceanov in morskega dna za celoten zemeljski ekosistem. Geološki, fizikalni, biološki in kemijski procesi v vseh plasteh morja vplivajo na podnebje in na kroženje ogljika.

V projektu, iz katerega bo razvil svoje doktorsko delo, preučuje morske usedline, v katerih išče DNK starodavnih mikroskopskih bitij, da bi bolje razumeli evolucijo, morski ekosistem in paleoklimatologijo.

»Gre za zelo interdisciplinaren študij, v katerem se povezujejo različna področja znanosti in različne raziskovalne metode,« pove Gande. »Predvsem poskušamo rekonstruirati pretekli ekosistem, še posebej mikrobnega, ki je ključen del celotnega oceanskega ekosistema. Pri tem ugotavljamo, kako so na mikroorganizme vplivale podnebne spremembe, zato se v ta del projekta vključujejo tudi geologi, klimatologi, kemiki.

Naše delo bi lahko označili za nekakšno okoljsko forenziko, ko odkrivamo povezave med mikrobi in okoljem na podlagi starodavne DNK. Področje z razvojem tehnologije dobiva zagon, saj doslej marsikatera metoda ni bila mogoča,« razloži Gande in doda, da je projekt še v začetni fazi, zato še nimajo konkretnih izsledkov.

»Bi pa ti lahko v prihodnosti dodali k razumevanju trenutnega dogajanja v svetovnih morjih, na katerega vplivajo podnebne spremembe in drugi dejavniki, povezani z onesnaževanjem. S temi podatki bi nato lahko obogatili predikativne modele, s katerimi poskušajo ugotoviti, kako hitro bo kopičenje toplogrednih plinov vplivalo na oceane. Dejstvo je, da oceani s črpanjem ogljikovega dioksida in zadrževanjem toplote močno blažijo posledice podnebnih sprememb.«

 

Več o tem zanimivem znanstveniku najdete na povezavi:

https://www.delo.si/novice/znanoteh/okoljski-forenzik-ki-isce-sledi-zivljenja/

 

  Vesna Pišek

Skip to content