Podpora kariernih centrov UL in UM pri odločanju za študij

 

Dijakom, ki bi želeli bolj podrobno spoznati prijavno-vpisni postopek za študij na fakultetah, ki so v dilemi, kam in kako naprej v smeri nadaljnjega izobraževanja, so na kariernih centrih v Ljubljani in v Mariboru pripravili predavanja in delavnice o aktualnih temah vpisa.

 

Karierni centri UL organizirajo dogodek »SOS pred vpisom«.  , ki bo potekal v soboto, 29. 2. 2020, na rektoratu Univerze v Ljubljani na Kongresnem trgu 12, kjer boste odkrivali svoje interese, lastnosti, temperament, poklice prihodnosti ter pridobili ključne informacije o izbiri študija in vpisnem postopku. Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar se morate predhodno prijaviti, saj je število mest omejeno. Prijavite se lahko tudi samo na posamezno delavnico (delavnice so izbirnega tipa).

Program:

9.00-9.30 Izogni se napakam pri vpisu

»Imam dovolj točk! … Sprejet bom! …. O ne! … Narobe sem oddal prijavo.« Vsako leto je kar nekaj takih primerov, ko zaradi nepravilne oddaje vpisnega obrazca posamezniki niso sprejeti na izbrani študijski program. Spoznajte vpisni postopek in se s tem izognite težavam pri vpisu.

 

9.40-11.10 Zakaj je pred izbiro študija pomembno poznati sebe?

Pravimo, da sami sebe najbolje poznamo. Pa se res? Z različnimi vprašalniki bomo odkrivali svoje lastnosti, spoznavali naš temperament ter ugotavljali, s katero barvo oziroma filtrom gledamo na svet in okolico. Ugotavljali bomo, kako je to povezano z izbiro študija, področjem dela in delovnega okolja…

 

9.40-11.10 Kako naj izberem študij?

Na delavnici boste izvedeli, na katera vprašanja si morate odgovoriti in kaj vse storiti, da boste lažje in bolj samozavestno izbrali pravi študij zase.

 

11.40 – 13.00 Razišči svoje interese in začrtaj svojo študijsko pot

Ne veste, kateri študij izbrati in kakšno delo si sploh želite opravljati v prihodnosti? Na delavnici boste preko reševanja Hollandovega testa poklicnih interesov (SDS) raziskovali, kateri so vaši interesi, v katerega izmed šestih tipov ljudi se uvrščate in v kakšnem poklicu bi lahko bili uspešni. Interesi so tiste stvari, dejavnosti, ki nas zanimajo, pritegnejo, za katere si z veseljem vzamemo čas in v katerih najdemo zadovoljstvo. Če svoje interese poznamo, lažje ugotovimo, kateri študij in katera področja dela se z njimi ujemajo, ter se tako tudi lažje odločamo glede študija in zaposlitve. 

 

11.40 – 13.00 Kateri študij naj izberem, če ne vemo, kaj bomo delali v prihodnosti?

Danes zahteva izbira študija prav poseben in drugačen razmislek. Če si izberemo študij z namenom opravljanja povsem konkretnega poklica, se nam lahko ob koncu študija zgodi, da našega poklica ne bo več. Živimo v času velikih sprememb, ki prav posebej posegajo na trg dela in se kažejo tudi tako, da se poklici, kot jih poznamo, radikalno spreminjajo, eni celo izginjajo in nastajajo novi, o katerih pravzaprav še ne vemo veliko. Kako v tako nepreglednih razmerah sprejeti odgovorno odločitev in izbrati »pravi« študij, ki nam bo zagotavljal ustvarjalno prihodnost?

Prijave sprejemajo do zapolnitve mest oziroma najkasneje do 28. 2. 2020 na http://bit.ly/sos-pred-vpisom.

 

Tudi v Mariboru deluje karierni center UM s podobno podporo pri kariernem odločanju:

Že veš, kam greš?

Dogodek bo potekal v četrtek, 27. 2. 2020, ob 8.40 na naslovu Univerza v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana B. Podrecce

 

Na dogodku bodo izvedli 3 delavnice, lahko boste izpolnili vprašalnik Kam in kako, predstavili vam bomo Službo za mednarodno sodelovanje ipd. Prijavite se lahko na vse dogodke/aktivnosti, ali pa na posamezni dogodek:

Štirje kratki nasveti za izbiro študija

Na kaj moram biti pozoren pri vpisu

Poklici prihodnosti

Za dodatne informacije lahko pišete na elektronski naslov: vera.bracic@um.si

Več o dogodku izveste spletni strani: https://kc.um.si/dogodki/e-ve-kam-gre

Priporočamo!

Vesna Pišek

Skip to content