V sredo, 18. 10. 2023, so si dijaki Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo v okviru IND po pouku (nadomeščanje 9. 2. 2024) ogledali mladinski film Šepet metulja, ki prinaša v slovenski prostor izjemno zgodbo mladega avtista Jana, ki se prav zaradi svoje posebnosti v vsakodnevnem življenju sooča s številnimi stresnimi situacijami.

Jan je 17-letni navdušenec mehatronike, ki se pridruži razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in za katerega so značilne drugačne metode praktičnega pouka. S pomočjo svetovalne delavke Zarje Jan napreduje v šoli in mu uspe veliki met.

Film Šepet metulja je nastal v produkciji podjetja Almedia in ob veliki podpori ter v sodelovanju z največjim partnerjem Šolskim centrom Celje. Mladi so s filmom dobili možnost sodelovanja pri pomembnem projektu, kot je nastajanje filma. Med njimi so tudi (sedaj nekateri nekdanji) dijaki Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo – Adis Džambo, Lan Firer, Žan Gradišnik, Domen Kač, Luka Lejič, Timeja Lipuš, Tajda Mesar Šinkovec, Jan Vodlan in drugi. Pomemben član ekipe je bil tudi učitelj praktičnega pouka Matic Holobar, ki je pri filmu sodeloval kot asistent režije.

Sodelujoči dijaki so med poletnimi počitnicami 2023 svoj prosti čas namenili snemanju filma in tako pridobili neprecenljive izkušnje v filmskem svetu.

Sodeč po odzivih, je film v slovenskih kinematografih prava uspešnica, glavna ustvarjalca filma, Mateja Zorko Pavšar in Alen Pavšar, pa sta ponosno prevzela prvo zlato rolo za doseženih 25.000 gledalcev.

Mateja Zorko Pavšar se je podpisala tudi pod knjigo Šepet metulja, s katero skuša bralcem predstaviti oz. približati avtiste.

Film “Šepet metulja” in knjiga z istoimenskim naslovom se osredotočata na avtizem in njegove izzive, hkrati pa ponujata globok vpogled v življenje ljudi, ki se spopadajo s to motnjo. Prav zaradi tega je mladinski film Šepet metulja izjemno družbeno pomemben, saj ozavešča o avtizmu, spodbuja občutek empatije, spoštovanje različnosti in zavračanje stereotipov.

Filmu in knjigi želimo še veliko gledalcev in bralcev!

Čestitke vsem ustvarjalcem!

dr. Anita Laznik

Skip to content