V preteklem letu smo v sodelovanju z ZŠAM in SŠ SDL v sklopu projekta trajna mobilnost pričeli izdelovati simulator vožnje.  Skupaj z dijaki smo sestavili ogrodje, poiskali ustrezne komponente in jih med seboj tudi uspešno povezali.  Z ustreznim programskim delom smo tako dosegli, da se sedež ustrezno odziva na telemetrijo avta in vozne površine (mokra cesta, makadam, trava, asfalt).  Prav tako se odziva tudi volan z ustreznim “uporom” glede na vozne razmere.  Simulator je namenjen učenju bodočih voznikov ali samo vaji izkušenih voznikov na kakšni dirkaški progi.  Izdelan je tudi preprosti poligon, kjer se vozniki lahko učijo speljevati, zavirati, parkirati, voziti slalom, prestavljati, vključevati v promet itd.  Za tiste bolj izkušene voznike pa je poleg poligona na voljo tudi Rally dirt 2, tj.  igra, ki se tudi odziva ustrezno z vsemi parametri.  Za bolj pestro dogajanje poskrbijo trije monitorji za realistično vožnjo in občutek, možno pa je igrati tudi z očali za virtualno resničnost. 

Prvo predstavitev je simulator doživel v torek na osnovni šoli v Laškem.  Učenci so bili navdušeni in so se odlično znašli v vlogi voznika.  Sicer je menjalnik bil nastavljen na avtomatsko, ampak z leti pridejo izkušnje in s tem tudi ročni menjalnik.  V kolikor bodo le-ti še obstajali, ko bodo sedanji učenci opravljali izpit.   

V letošnjem letu bomo nadaljevali z delom in k sodelovanju povabili tudi SŠ SMM in jih prosili, da nam pomagajo prenesti poligon na Ljubečni v ustrezne teksture, da jih uvozimo v poligon.  Tako bo njihov ogromen poligon postal mobilen.  V kolikor bi želeli sodelovati pri programiranju  ali zgolj preizkusiti simulator, se lahko obrnete name. Kljub temu da omenjamo igrice, pa nikoli ne pozabite, da cesta ni igrišče, za igranje je simulator!

Galerija slik:

[ngg src=”galleries” ids=”111″ display=”basic_thumbnail”]

Matic Holobar

Skip to content