V četrtek, 1. 2. 2024, se je skupina dijakov K4a v okviru predmeta Polimerni materiali in tehnologije odpravila v Slovenj Gradec na ogled Fakultete za tehnologijo polimerov. Najprej nam je gospa Maja Mešl predstavila fakulteto in možnosti zaposlitve v kar 1700 slovenskih podjetjih (Odelo, Calcit, Iskra …). Spoznali smo, da je študij praktično naravnan, prav tako, da je sodelovanje s slovenskimi podjetji zelo pomembno. Izpostavili so tudi osebni pristop in pristen stik med študenti ter profesorji. Svojo izobraževalno in poklicno pot nam je predstavil tudi naš nekdanji dijak Janez Slapnik, ki končuje doktorsko disertacijo na področju polimerov.

Po predstavitvi smo si ogledali laboratorije in tudi sami sintetizirali bioplastiko, ki se uporablja za biovrečke v trgovini, saj so okolju prijazne.

Na koncu smo si pod vodstvom še enega nekdanjega dijaka naše šole Tadeja Slatineka  ogledali še prostor za predelavo in oblikovanje polimerov, kjer smo spoznali delovanje ekstruderja, naprave za brizganje plastike in delovanje ogromnega 3D tiskalnika. Predstavili so nam tudi laboratorij za termično in kemijsko karakterizacijo polimerov, kot tudi laboratorij za mehansko karakterizacijo polimerov.

Sebastian Klovar

 

Skip to content