V sredo, 13.9.2023 vsi kemijski tehniki odhajajo v Idrijo na strokovno ekskurzijo: ogled Topilnice živega srebra in Mestnega muzeja v Idriji.

Dijaki se dogovorite za dvig malice v šolski kuhinji.

Območje topilnice leži na desnem bregu Idrijce v pobočju hriba Pod Golicami in obsega končno postajo tovorne žičnice, drobilnico in klasirnico, zbirne bunkerje, most s transportnim trakom, zbirni silos s podajalnikom, rotacijsko peč, sistem kondenzatorjev in dimno komoro. Območje topilnice predstavlja končno stopnjo razvoja, saj so njene naprave in objekti delovali vse do zaprtja rudnika. Topilnica pa ni imela samo zgodovinskega pomena in vloge, pač pa tudi družbeni – z rudarskim življenjem v Idriji je bil povezan razvoj kulture, šolstva, izobraževanja, tradicionalnega načina življenja in čipkarstva, znanstveni – tu so delovali številni znanstveniki, naravoslovci in zdravniki, kulturni, ki izhaja iz ohranjenosti objektov, strojev in naprav, ki predstavljajo funkcionalno celoto in omogočajo razumljivo predstavitev postopka pridobivanja živega srebra.

Javni zavod Mestni muzej Idrija ima upravni sedež na idrijskem gradu Gewerkenegg, ki je bil sezidan v prvi polovici 16. stoletja. V okviru Mestnega muzeja Idrija delujeta dve organizacijski enoti: Oddelek Idrija ter Oddelek Cerkno.

Idrijski oddelek muzeja obsega stalne in začasne postavitve v danes prenovljenem grajskem kompleksu, kjer je na ogled stalna razstava Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, in Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina  za katero je Evropski muzejski forum muzeju podelil nagrado fundacije Luigi Micheletti za najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine leta 1997.

 

ODHOD: ob 7.10 z avtobusne postaje Glazija

Spremljevalci:

K1A: Klovar Sebastjan, Verdev Tjaša

K2A: Ferenc Aleksandra, Božič Sara

K3A: Jug Mihela, Lukner Mitja

K4A: Martina Omerzel, Cvikl Tovornik Špela

Skip to content