Dijaki E4A in E4B razreda ter štirje dijaki GL4E razreda, ki imajo izbirni predmet elektrotehnika, so si v četrtek, 7. 3. 2024, ogledali, s čim se ukvarjajo študentje in zaposleni na Institutu Jožef Stefan (IJS) in Fakulteti za elektrotehniko (FE) v Ljubljani.

Dijaki E4B razreda so se razdelili v 2 skupini in si na Institutu Jožef Stefan ogledali:

1. skupina: Odsek za tanke plasti in površine F3, Odsek za sisteme in vodenje E2 in Odsek za fiziko trdne snovi F5.

2. skupina: Odsek za raziskave sodobnih materialov K9, Odsek za kompleksne snovi F7 in Odsek za biotehnologijo B3.

Za dijake E4A razreda in tehniške gimnazijce pa je bil na Fakulteti za elektrotehniko organiziran naslednji program:

  • Med 8.50 in 9.10 kratka predstavitev fakultete v multimedijski dvorani, nato je sledila razdelitev dijakov v dve skupini.
  • Med 9.15 in 10.20 smo si ogledali Laboratorija za avtomatiko in kibernetiko, Laboratorija za metrologijo in kakovost ter Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko.

Na Fakulteti za elektrotehniko so se zaposleni pohvalili, da imajo najboljši laboratorij za merjenje vlažnosti pa tudi odsek laboratorija za merjenje temperature je najboljši na svetu, kar posledično pomeni, da dobro tržijo storitve na teh in še mnogih drugih področjih. Dijaki so videli in slišali veliko novega in jim je bilo zanimivo. Na srečo nam je potem ostalo še nekaj časa za prijeten sprehod po (za spremembo) sončni Ljubljani in se do 14.00 vrnili domov.

Organizator strokovne ekskurzije:

Stane Ravnak, univ. dipl. inž.

 

 

Skip to content