V četrtek, 27. 10. 2022, smo z dijaki E2A in E2B oddelka odšli na strokovno ekskurzijo v podjetje BSH Hišni aparati, d.o.o. Nazarje ter podjetje Kronoterm, d.o.o.

Najprej smo se odpeljali proti Nazarju, kjer smo obiskali podjetje BSH Hišni aparati. Sprejeli so nas v Kulturnem domu Nazarje, kjer so nam predstavili podjetje, nas seznanili z načrti za prihodnost in potrebami na trgu dela. Dijakom so predstavili možnosti za opravljanje prakse pri delodajalcu, počitniškega dela kakor tudi štipendiranja. Ker podjetje ves čas raste, tudi nenehno iščejo nove sodelavce z različnih področij. S področja elektrotehnike so pri njih najbolj iskani avtomatiki oz. elektroniki, nekoliko manj pa energetiki. Nato smo se odpravili do proizvodnih prostorov, kjer so nam razdelili zaščitno opremo in slušalke ter nas razdelili v dve skupini. Popeljali so nas skozi proizvodne prostore, kjer smo dobili priložnost, da se seznanimo s postopkom pridobivanja novih idej, nastajanjem novih proizvodov, njihovim testiranjem in tudi končno serijsko proizvodnjo.

Nato smo pot nadaljevali proti Trnavi, kjer so nas sprejeli v podjetju Kronoterm. Tam smo se razdelili v tri skupine. Pripravili so nam predstavitev o podjetju, s čim se ukvarjajo, kakšen kader zaposlujejo, njihove proizvode in načrte za prihodnost. Kot so nam zaupali, imajo kar nekaj težav z iskanjem ustreznega kadra, zato so bili še toliko bolj veseli našega obiska, da so se lahko predstavili potencialnim bodočim sodelavcem. Dijake so povabili, da se jim mogoče pridružijo pri opravljanju prakse in mogoče jih navdušijo, da se nekoč zaposlijo pri njih. Pokazali so nam svoj laboratorij za testiranje toplotnih črpalk, ki je eden najboljših v tem delu Evrope. V razvojnem oddelku smo spoznali, kako zgleda razvoj in iskanje novih rešitev za izdelke prihodnosti. V proizvodnih prostorih pa smo videli, kako nastajajo najsodobnejše toplotne črpalke.

V Celje smo se vrnili z novo izkušnjo, saj smo imeli priložnost videti, kako potekata razvoj in proizvodnja v omenjenih podjetjih. Najlepše se zahvaljujemo odgovornim iz podjetij BSH Hišni aparati, d.o.o. Nazarje ter Kronoterm, d.o.o za sprejem. Hvala tudi vsem vpletenim v predstavitev podjetij in ogled proizvodnih prostorov. Upam, da bomo dobrodošli tudi v prihodnje.

 

Dijake smo spremljali: Bojan Herman, mag. Boštjan Lilija, Andrej Grilc

 

 

Organizator ekskurzije: Andrej Grilc

Skip to content