V četrtek, 27. 10. 2022, smo se z dijaki oddelkov R2A in R2b odpravili v Žalec, kjer smo obiskali podjetji Mikropis Holding d.o.o. in HRC informacijski inženiring d.o.o.

Najprej smo obiskali podjetje Mikropis Holding, kjer so nas sprejeli v njihovi predavalnici. Predstavili so podjetje, njihove dejavnosti in proizvode. Omenjeno podjetje se ukvarja z razvojem računalniške in mobilne programske opreme in prodajo, servisom in razvojem računalniške opreme. Na tem področju je pomembno omeniti, da so prvi v Sloveniji, ki so razvili samopostrežne blagajne in jih uspešno implementirali na slovenski in tuji trgovinski sistem. Prav tako so ponosni na skupek mobilnih in spletnih aplikacij s področja zdravja, rehabilitacije in zdravega življenja, ki jih razvijajo s sodelovanjem klinike Mayo Clinic iz Amerike. Ker se podjetje ukvarja z obema »vejama računalništva«, to je strojno opremo in programsko opremo, smo se razdelili v dve skupini in se odpravili na ogled prostorov podjetja. V podjetju so nam predstavili način in potek razvoja programske opreme od zasnove do končnega produkta, testiranje programske opreme in načini servisiranja računalniške opreme.

Po ogledu podjetja Mikropis Holding smo se odpravili v podjetje HRC informacijski inženiring. V podjetju so nas prav tako sprejeli v predavalnici in nam predstavili podjetje, njihove dejavnosti in njihov glavni produkt. Podjetje je usmerjeno v razvoj sodobnega programskega bančnega sistema Hibis, ki je celostna rešitev za številne domače ter tuje banke in hranilnice. Hibis omogoča najrazličnejše modularne rešitve za vse funkcije, ki jih banke potrebujejo za svoje poslovanje.

Predstavili so tudi vrste poklicev in nazivov, ki se pojavljajo v njihovem podjetju in omenili možnosti opravljanja poletne prakse in štipendiranja.  V podjetju dajo velik poudarek na dokončano izobrazbo in predstavitev podjetja in možnosti mladim, ker se držijo načela: »Na mladih svet stoji!«

Po predstavitvi smo se prav tako razdelili v dve skupini in se odpravili na ogled prostorov podjetja.

Po ogledu smo se z novimi vtisi in izkušnjami z vlakom odpeljali nazaj proti Celju. Namen ekskurzije je bil dijakom 2. letnika prikazati način dela in organizacijo iz področij strojne in programske opreme, ki jim bo pomagalo pri izbiri svoje poklicne poti.

Najlepše se zahvaljujemo odgovornim v podjetjih Mikropis Holding d.o.o in HRC informacijski inženiring d.o.o. za sprejem in predstavitev podjetja. Hvala tudi vsem, ki so sodelovali pri predstavitvi in ogledu prostorov po podjetju. Upam, da bomo dobrodošli tudi v prihodnje.

Dijake smo spremljali: Jerneja Križan, Gašper Trupej, Metod Trunkl in Matej Kališek

Organizator ekskurzije: Matej Kališek

Skip to content