Dijaki razreda E2A in E2B smo se v torek 24. 10. 2023, udeležili strokovne ekskurzije z namenom spoznavanja elektroenergetske in avtomatizirane proizvodnje.

Najprej smo se odpravili proti Šoštanju, kjer smo se ustavili pred termoelektrarno Šoštanj. Na začetku so nam predstavili razvoj in zgodovino termoelektrarne, nato je sledila razlaga o delovanju in na koncu še pogled v prihodnost. Nato je sledil ogled proizvodnje in bloka 6 termoelektrarne, kjer smo se povzpeli 127m visoko. Tam se nam je odprl razgled na skoraj celotno Šaleško dolino in na star hladilni sistem bloka 4.

V nadaljevanju smo se opravili na drugi konec Velenja in sicer v podjetje Plastika Skaza, kjer se ukvarjajo s predelavo plastike. Na začetku je sledila predstavitev podjetja, kjer so nam predstavili kaj vse proizvajajo in za katera svetovno znana podjetja delajo ( IKEA, ABB, …. ). Seveda je nas kot bodoče elektrotehnike zanimala avtomatizirana proizvodnja, kjer smo lahko videli najrazličnejše sisteme, robote in linije za proizvodnjo plastičnih izdelkov.

Tako smo dobili malo boljši vpogled iz smeri elektroenergetike in elektronike avtomatike. V obeh ogledih smo imeli strokovno vodstvo in odlično razlago.

 

Organizator strokovne ekskurzije:

Oskar Žveglič

 

Skip to content