V organizaciji turistične agencije Vivas travel in pedagoškim vodstvom v okviru Šolskega centra Celje smo organizirali nadstandardno strokovno ekskurzijo v Evropski parlament. Vpletli smo jo v vsebine Erasmus projekta Jean Monnet – BeTheChange, kjer je osnovno vodilo vpletanje vsebin EU in dvig državljanskih kompetenc med mladimi. Ker smo v parlamentu zaprosili za sofinanciranje našega obiska in so nam to tudi odobrili, smo pot v Bruselj lahko omogočili mnogim dijakom, ki drugače morda ne bi mogli na takšno ekskurzijo. Potovalo je 43 dijakov iz vseh šol Šolskega centra Celje, ki so si mesta med sabo približno enakomerno razdelile, glede na število vpisanih dijakov.

Ogledali smo si Evropski parlament, kjer nas je sprejel evropski poslanec, dr. Milan Zver, ki nam je predstavil delo evropskega poslanca in funkcioniranje Evropske unije kot institucije. Ob ogledu smo vstopili tudi v veliko razpravno dvorano Evropskega parlamenta, kjer je ravno potekalo zasedanje in smo ga lahko poslušali v simultanem prevodu. Izbirali smo lahko enega izmed možnih 24 jezikov, kar je popestrilo poslušanje. V sklopu obiska evropske institucije smo si ogledali tudi muzej, Hišo evropske zgodovine, kjer smo med drugim na ogledu našli tudi našega ljubega, starega fička.  Drugi dan smo se odpravili do mesta Brugge in Gent, ki sta nas začarala z svojo energijo, čarobnostjo in šarmom. V večernem delu, smo si ogledali še stari mestni del Bruslja, se sprehodili po božičnem sejmu in se pogreli ob toplem čaju. Zadnji dan smo obiskali še Atomium, simbol Bruslja in Luksemburg, eno izmed najmanjših, vendar po BDF-ju najbogatejših svetovnih držav. Bogastvo je opazno že pri hitrem sprehodu, gospodje policisti se namreč v cestnih patruljah prevažajo kar s Teslami. Po ogledu smo se napotili proti Nemčiji in nadaljevali pot proti domu, kamor smo se vrnili v jutranjih nedeljskih urah. Bilo je nepozabno in z veseljem se spet vrnemo.

Jerneja Križan

BRUSELJ – POROČILO

Naše potovanje v Bruselj se je začelo v Celju, kjer smo polni energije in z velikim navdušenjem pričakali avtobus. To pa ni trajalo dolgo, saj se je pot hitro spremenila iz izjemnega veselja do trdne utrujenosti in spanja skozi celotno noč. Naslednje jutro, ko smo končno prispeli do prestolnice Belgije, smo si najprej ogledali veličastni evropski parlament ter govorili s slovenskim poslancem Milanom Zverom, ki nam je podrobneje predstavil vlogo Slovenije v Evropski Uniji ter delo Slovencev v Evropskem parlamentu. Dan smo zaključili v središču Bruslja, kjer smo si ogledali mestne znamenitosti, izkusili božično vzdušje mesta ter našli nekaj za pod zob. Naše raziskovanje Belgije se je nadaljevalo naslednji dan, ko smo se v dopoldanskem času zapeljali do starega pomorskega mesta z imenom Brugge. Ogledali smo si dobro ohranjene stavbe, flandrijski način življenja, prav tako pa smo se naučili nekaj o trgovski zgodovini mesta in njegovo ključno zgodovinsko vlogo v tem delu Evrope. Na poti nazaj v Bruselj smo se ustavili v Gentu, enem izmed najbolje ohranjenih zgodovinskih mest v Belgiji.  Tam smo si lahko ogledali izjemno veličastno in staro arhitekturo stavb, med njimi tudi grad Gravensteen, ki trenutno obratuje kot muzej in glavna znamenitost mesta. Naš obisk Bruslja smo zaključili z ogledom svetovno znanega Atomiuma, ki predstavlja zgodovino železne industrije v Belgiji in je največja znamenitost prestolnice. Pot smo končali s kratkim sprehodom po majhni državici, znani kot Luksemburg, in obiskom božičnega sejma na glavnem trgu. Kljub dolgi poti nazaj v Slovenijo smo se iz te kratke, a sladke ekskurzije naučili veliko, spoznali nove prijatelje in ustvarili nepozabne spomine.

Lan Stokavnik, R4B

 

Letošnjega 29. novembra smo se dijaki ŠCC z avtobusom odpravili v Bruselj. Po dolgi nočni vožnj smo prispeli do Evropskega parlamenta, kjer nas je pričakal slovenski poslanec Milan Zver in nam predstavil, kako poteka delo v parlamentu. Obiskali smo tudi glavno dvorano parlamenta in spremljali sejo poslancev. Ogledali smo si Muzej evropske zgodovine, v katerem se nahaja tudi fičo, ki smo ga včasih proizvajali v Sloveniji. Odpeljali smo se do centra mesta, kjer smo imeli odmor za kosilo. Večina nas je jedla pomfri, ki izvira iz Belgije. Po malce raziskovanja mesta smo se z vlakom odpeljali v hotel.

Naslednji dan smo obiskali mesti Brugge in Gent. Skozi obe mesti smo se sprehodili in občudovali srednjeveške stavbe ter njihovo izjemno arhitekturo. V Gentu smo si ogledali srednjeveško trdnjavo in veliko izvedeli o življenju v tistem času. Po dolgi vožnji nazaj do Bruslja, saj smo naleteli na veliko gnečo, smo prišli v center Bruslja. Odšli smo pogledat simbol mesta, Manneken Pis – »fantek, ki lula« – in borzo. Spet smo imeli prosti čas. Izkoristili smo ga še za zadnje nakupe spominkov pred odhodom.

Naslednji dan smo spakirali stvari in se odpeljali do Atomiuma – zanimive zgradbe v obliki atoma železa,  nato pa še v Luksemburg, kjer smo se le sprehodili.  Sledila je dolga vožnja domov. Potovanje je bilo kratko, a jedrnato – ravno toliko, da nam je vzbudilo željo, da se v te konce še vrnemo.

Ajda Čurman, GL

MOJE IZKUŠNJE V BELGIJI

Naša dolga pot se je začela v sredo, v Celju. Vožnja je bila naporna a kaj moraš. Pogledali smo si parlament, kar je bilo zelo zanimivo videti v živo v primerjavi na televiziji. Pogledali smo si še Muzej Evropske zgodovine, kjer smo videli vse od začetka Evrope do današnjih dni in še veliko vmes. Lepo je bilo videti Bruselj ponoči v lučkah. Mesto Brugge mi je iz arhitekturnega pogleda bilo zelo všeč. Nekaj na tem mestu me je zelo pritegnilo. Zanimivo mi je bilo kako veliko stvari delajo drugače. Pred odhodom domov smo si pogledali se Atomium in Luksemburg. Atomium je muzej, ki predstavlja, da ljudje smo skupnost/enotnost in če se združimo lahko naredimo veliko. Nazadnje smo še na hitro preleteli Luksemburg, kjer smo si pogledali center/glavni trg. Iz te ekskurzije sem se veliko naučila kot o svetu, drugih mestih in ljudeh. Malo me je presenetila arhitektura (na dober način) mest in držav, a s tem pride več izkušenj in idej.

Manica Trkulja, GVO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#
Skip to content