V okviru interesnih dejavnosti, prosta izbira, smo v soboto, 6. 4. 2024, za dijake Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo organizirali strokovno ekskurzijo z ogledi zanimivosti v mestu, ki se ponaša poleg kvalitete tudi s kvantiteto zelo različnih, a ogleda vrednih muzejev, športnih dvoran, oper, gledališč in omembe vredne vsaj še mestne hiše. Le te ljudem nudijo možnosti tako izobraževanja kot tudi zabave. Ogledali smo si torej prestolnico vedno zanimive Bavarske – München. Ekskurzije se je udeležilo 48 dijakov, kar dokazuje, da je ta tradicionalna strokovna ekskurzija vsako leto zanimiva za dijake.

Ob 3.00 zjutraj smo se odpeljali novim dogodivščinam naproti. Po sedmih urah vožnje smo prispeli do prve točke ogledov, do znamenite  Allianz Arene. To je stadion trofejnega nemškega nogometnega kluba Bayern, ki so ga zgradili leta 2005 zaradi svetovnega prvenstva v nogometu, ki so ga Nemci gostili leto kasneje. Letos pa bo na tem, najnovejšem nemškem nogometnem stadionu, odigranih veliko tekem evropskega prvenstva v nogometu in med vsemi ostalimi, bo tu nastopila tudi naša reprezentanca z Oblakom in Šeškom na čelu. Vodič se je res potrudil in nam na zelo zanimiv način povedal vse značilnosti in pomembne podatke športnega kompleksa. 70 minut vodenega ogleda nam je hitro minilo in je bilo nato še dovolj časa, da smo zavili v Bayernovo trgovino s spominki ter jo dodobra »izropali«.

Nato smo obiskali razstavni prostor prestižne nemške avtomobilske znamke, ki predstavlja resnično pravi ponos Bavarske – BMW Welt in občudovali njegove najnovejše modele. Poleg nemških pa so zelo zanimivi in praktični tudi modeli znamke Mini in pa prestižni, aristokratski Rolls Royce. Ti dve znamki sta se namreč že pred leti pridružili BMW-ju. Seveda avtomobili niso edini zaščitni znak znamenitega nemškega koncerna, ampak so zelo znani tudi po motorjih. Zadnje minute ogleda pa je marsikdo namenil nakupu kakšnega spominka v trgovini.

Približno polovica dijakov je uživala v ogledih prestižnih avtomobilov, druga polovica pa si je ogledala olimpijski park, ki je v neposredni bližini. Tu so se leta 1972 odvijale edine olimpijske igre, kjer so se v šport na olimpijskih igrah vmešali ljudje, ki tam niso imeli kaj iskati. Palestinski komandosi so zajeli izraelske športnike in jih deset ubili, preden so jih eliminirali nemški policijski specialci. Mnogo kasneje je bil po teh krvavih dogodkih posnet tudi film z naslovom München. Seveda danes nič več na nekdanjem olimpijskem prizorišču ne spominja na te grozne dogodke in upajmo, da se kaj podobnega nikoli več nikjer ne ponovi (vsaj na športnih terenih). Po ogledu tega res nenavadnega prizorišča, kjer strehe športnih dvoran spominjajo na pajkovo mrežo, so se dijaki z izjemno hitrim dvigalom v olimpijskem stolpu povzpeli dobrih 200 metrov visoko, od koder so v lepem, sončnem vremenu imeli čudovit razgled tako nad olimpijskimi prizorišči, kot tudi na celoten München.

Nato smo se vsi skupaj  odpravili na voden ogled mestnih znamenitost. Ogledali smo si: Marijin trg z mestno hišo, ki bolj spominja na mogočno katedralo kot na mestno hišo, Kraljevi trg, Bavarsko državno knjižnico in Ludwig-Maksimilijanovo univerzo. Ker so bili vsi ti ogledi precej dolgi in tudi naporni smo si nato privoščili uro in pol  prosto za kosilo in nakupe predvsem tehnične robe v znanih trgovinah v centru Münchna. Ob pol petih popoldne pa smo se odpeljali proti Celju, kamor smo prispeli tik pred iztekom dneva, a bogatejši za mnogo zanimivih vtisov.

 

Organizator strokovne ekskurzije v München:

Stane Ravnak, univ.dipl.inž.

 

Skip to content