Dijaki Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje (E3A in E3B) so se v sklopu aktivnega državljanstva v torek, 9. 1. 2024, podali na strokovno ekskurzijo v Ljubljano, s ciljem pridobiti znanje, potrebno za aktivno sodelovanje v političnem življenju tako na lokalni kot tudi na širši ravni.

Obisk Hiše Evropske unije v Ljubljani je dijakom omogočil, da so prisluhnili predavanju o evropskih vrednotah, simbolih in delovanju institucij, preko interaktivnih vsebin in kviza pa so še bolje spoznali EU. Med drugim smo izvedeli, koliko kepic sladoleda smo lahko kupili s tisoč tolarji pred inflacijo, ki jo je prinesla nova valuta evro, da dvanajst zvezd v zastavi EU tvori popoln krog in priložnosti za ugodna potovanja, ki jih omogočajo programi, kot so Interrail, Eurail, DiscoverEU in številni drugi.

Med sprehodom skozi Ljubljano, smo dobili še boljši vpogled v kulturno in zgodovinsko dediščino prestolnice. Ta poučen dan je zaznamovala želja po aktivnem vključevanju v politično življenje ter globlje razumevanje političnih procesov tako doma kot v Evropi.

Spremljevalci: Katja Kolar, Boštjan Fidler, Matej Kališek, Davor Zupanc

Organizatorica strokovne ekskurzije: Klavdija Špur Jereb

Katja Kolar

Skip to content