V četrtek, 19.4.2022, smo se z dijaki vseh štirih oddelkov programa kemijski tehnik odpravili na celodnevno strokovno ekskurzijo. Obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri, v katerem so se odvijali Dnevi kemijskih znanosti in tehniške varnosti, ki jih je organiziral Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo UL.

Na dan našega obiska so predstavniki fakultete predstavili spodaj opisane poskuse.

 

Pri poskusu z naslovom Priprava sadnega kaviarja je bil predstavljen postopek njegove izdelave iz raztopine natrijevega alginata in raztopine kalcijevega klorida. Nastali kaviar so dijaki lahko tudi poskusili, saj so bile uporabljene sestavine iz jedilnih snovi in se ta način priprave tudi sicer uporablja v t.i. molekularni kuhinji.

V delavnici z naslovom Kemija in preteklost, so nam predstavili dva poskusa, in sicer so v prvem poskusu pokazali kako iz nevidne pisave naredimo vidno in na ta način razberemo skrivna sporočila. Ta način so v preteklih časih s pridom uporabljali za »skrivni prenos« sporočil. V drugem poskusu so nam predstavili starodavne vonje kot je npr. vonj starih knjig. Na voljo je bilo nekaj posodic z značilnimi vonji preteklosti, ki smo jih lahko povonjali in nato poskušali ugotoviti, kaj ta vonj predstavlja.

Pri predstavitvi z naslovom Kako kontroliramo delovno okolje smo spoznali pomen preverjanja ustreznih delovnih razmer. Predstavili so nam načine merjena toplotnih razmer, ravni hrupa, vibracij in razsvetljave ter prisotnosti škodljivih plinov, par in prahu.

Po ogledu vseh predstavitev smo si ogledali še nekaj muzejskih zbirk s področij prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva in ribištva. Najbolj zanimiva je bila zbirka redkih primerkov prestižnih limuzin s katerimi se je vozil predsednik Tito, pa tudi zbirka najstarejših ohranjenih avtomobilov v Sloveniji.

Popoldanski del ekskurzije smo preživeli v živalskem vrtu v Ljubljani, kjer je bila poleg ogleda živali priložnost za medsebojno druženje in sprostitev na soncu, ki nam ga je na ta dan obilno podarila narava.

Po ekskurziji smo poprosili dijake, da nam zapišejo nekaj vtisov z ekskurzije. Večini so bili všeč predstavljeni poskusi, živali in pa medsebojno druženje v živalskem vrtu, nekaj vtisov pa je navedeno spodaj:

»Najbolj so mi bile všeč žirafe, levi in risi. V muzeju pa mi je bil najbolj všeč svetlo modri avtomobil od Titoja«

»Vse tri delavnice so mi bile zanimive, v muzeju pa oldtjmerji in drevak, v katerem smo se tudi slikali. V živalskem vrtu mi je bila zelo všeč snežna sova. Ni mi pa bila všeč pica«

»Najlepše mi je bilo v živalskem vrtu. Igrali smo se na igralih, spuščali po toboganu, se gungali in hodili po vrveh. Tudi predstava hranjenja morskega leva in božanje koze sta mi bila všeč«

»Všeč so mi bile delavnice, saj so bile izvirne, zanimive in poučne. Predavatelji so bili zelo prijazni«

Več vtisov o ekskurziji pa lahko razberemo s priloženih fotografij.

Mojca Drofenik Čerček

 

 

 

Skip to content