Dijaki 3. in 4. letnika programa elektrotehnik smeri elektronika in avtomatika, so si v torek, 18. 4. 2023, v okviru strokovne ekskurzije ogledali podjetje Kronoterm d.o.o. iz Gomilskega in ETI Elektroelement iz Izlak. Obe podjetji sta uspešni na svojem področju v svetovnem merilu, prav tako se ponašata v zadnjih letih z visoko rastjo prihodka in posledično zaposlitvenimi priložnostmi za naše elektrotehnike.

Kronoterm d.o.o. je vodilno slovensko podjetje na področju izdelave toplotnih črpalk. V podjetju so nam predstavili zgodovino podjetja, organiziranost in osnove delovanja toplotne črpalke. Ob sprehodu skozi proizvodnjo smo spoznali še proces izdelave ključnih komponent in sestavljanje toplotne črpalke v celoto. V podjetju so nas zelo prijazno sprejeli in se za naš obisk izjemno potrudili.

Podjetje ETI Elektroelement se že od leta 1950 nahaja na isti lokaciji v Izlakah, čeprav se je podjetje tekom zgodovine precej povečalo. Glavna dejavnost podjetja je proizvodnja varovalk za različne panoge v okviru elektro-energetske dejavnosti. Še posebej v zadnjem času velik del prihodka temelji na proizvodnji in prodaji zaščitnih elementov za sončne elektrarne. Podjetje, ki je sicer v avstrijski zasebni lasti v Sloveniji zaposluje približno 1200 ljudi, še 700 pa v tujini.

Organizator ekskurzije: Gregor Kramer

Skip to content