Zgodbe za bodoče generacije

 

Tajda Šinkovec Mesar, Alen Andrejčič (oba iz K-3a) in Grilc Nejc, dijak K-4a so pretekli petek v spremstvu prof. Andreja Grilca obiskali svoji nekdanji osnovni šoli. Tajda in Alen sta nekoč obiskovala OŠ Boštanj, Nejc pa OŠ Blanca.

Na obeh osnovnih šolah so jih lepo sprejeli. Učencem 8. in 9. razreda ter njihovim učiteljem so predstavili Šolski center Celje, predvsem pa so se posvetili dogajanju naši šoli.  Učenci v Boštanju so bili malo bolj zadržani pri spraševanju, so pa zavzeto sodelovali na kvizu o življenju in delu na SŠ KER in si s tem prislužili nekaj praktičnih nagrad. Ob koncu se je svetovalna delavka OŠ Boštanj v imenu učencev in učiteljev lepo zahvalila za zanimivo in informacij polno predstavitev.

 

Učenci OŠ Blanca so naše štiri predstavnike precej spraševali, pa tudi prostovoljci za sodelovanje pri kemijskih poizkusih so se hitro javili. Pri kvizu so pokazali pravo mero tekmovalnosti, tako da so bile nagrade takoj podeljene.

Svetovalna delavka šole OŠ Boštanj je zbrala in nam posredovala mnenja njihovih učencev:

  • Pri predstavitvi so bili našim učencem 8. in 9. razreda, ki izkazujejo interes na naravoslovnem področju, najbolj všeč eksperimenti oz. kemijski poskusi (z ognjem, izdelava »umetne krvi«), ki so jih naredili dijaki, njihova sproščenost ter zanimiva predstavitev.
  • V spominu jim bo najbolj ostala predstavljena možnost izmenjav dijakov v tujini pri spoznavanju praktičnega dela ali sodelovanje v mednarodnih projektih, dober odnos dijakov s profesorji, ki so prijazni, možnost sodelovanja z raznimi podjetji, da lahko že v 1. letniku naredijo sladoled, da ogenj spreminja barvo s prisotnostjo različnih snovi …
  • Tudi vsebine predstavljene na spletni strani se jim zdijo uporabne, zlasti jim je všeč, da lahko celo preko spleta zastavijo vprašanja, če jih kaj zanima.
  • Pri predstavitvi niso ničesar pogrešali, vse kar so želeli vprašati, so dijaki ali profesor že vključili oz. so podali uporabne informacije.
  • Naši učenci si želijo tudi možnosti spoznavanja šole in programov »v živo« v prostorih srednje šole.

Navdušeni so bili tudi učitelji obeh osnovnih šol še zlasti nad dijaško idejo in predstavitvijo podjetja Arom’ca, kjer Tajda in Alen  skupaj s še nekaterimi sošolci iz odpadkov ustvarjajo nove, uporabne proizvode. Trenutno so to dišeča mila za roke. Dijaki in učitelji SŠ za gradbeništvo in varovanje okolja so za potrebe podjetja Arom’ca izdelali lično leseno embalažo.

Tako shranjena dišeča mila so lepo poslovno darilo naše šole za pedagoške delavce na OŠ.

Več o dijaškem podjetju Arom’ca najdete na povezavi

AROM’CA – ŠC Celje, SŠ KER (sc-celje.si)

Vesna Pišek

Skip to content