Strokovna ekskurzija v München

V okviru interesnih dejavnosti, prosta izbira, smo v soboto, 24. 3. 2018, za dijake Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo organizirali strokovno ekskurzijo z ogledi zanimivosti v mestu, ki se ponaša poleg kvalitete tudi s kvantiteto zelo različnih, a ogleda vrednih muzejev, športnih dvoran in prizorišč, oper, gledališč in vsaj še mestne hiše, lahko pa bi našteli še marsikaj. Le-te ljudem nudijo možnosti tako izobraževanja kot tudi zabave, torej v prestolnico vedno zanimive Bavarske – v München. Pridružilo se nam je precej dijakov Gimnazije Lava in Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije. Ekskurzije se je udeležilo 73 dijakov, kar dokazuje, da je ta tradicionalna strokovna ekskurzija vsako leto zanimiva za dijake.

Ob 3.30 zjutraj smo se odpeljali dogodivščinam in novim spoznanjem naproti. Po sedmih urah vožnje smo prispeli do prve točke ogledov, do znamenite  Allianz Arene. To je stadion trofejnega nemškega nogometnega kluba Bayern, ki so ga zgradili leta 2005 zaradi svetovnega prvenstva v nogometu, ki so ga Nemci gostili leto kasneje. Vodič se je res potrudil in nam na zelo zanimiv način povedal vse značilnosti in pomembne podatke športnega kompleksa. 70 minut vodenega ogleda nam je hitro minilo in je bilo nato še dovolj časa, da smo zavili v Bayernovo trgovino s spominki ter jo dodobra »izropali«.

Nato smo obiskali razstavni prostor prestižne nemške avtomobilske znamke, ki predstavlja resnično pravi ponos Bavarske – BMW Welt in občudovali njegove najnovejše modele. Poleg nemških pa so zelo zanimivi in praktični tudi modeli znamke Mini in pa prestižni, aristokratski Rolls Royce. Ti dve znamki sta se namreč že pred leti pridružili BMW-ju. Seveda avtomobili niso edini zaščitni znak znamenitega nemškega koncerna, ampak so zelo znani tudi po motorjih. Zadnje minute ogleda pa je marsikdo namenil nakupu kakšnega spominka v trgovini.

Ker so bili vsi ti ogledi precej dolgi in tudi naporni, smo si nato privoščili uro in pol  prosto za kosilo in nakupe predvsem tehnične robe v znanih trgovinah v centru Münchna. Sledil je voden ogled mestnih znamenitosti: Marijin trg z mestno hišo, ki spominja na katedralo, Kraljevi trg, Bavarska državna knjižnica in Ludwig-Maksimilijanova univerza.

Po odmoru smo potešili našo radovednost še v Tehniškem muzeju oziroma, kot ga imenujejo Nemci, Technisches Museum. V njem lahko pasivni obiskovalec le opazuje razstavljene eksponate in sledi demonstracijam zelo različnih poskusov, lahko pa različne poskuse tudi sam izvaja – vse je odvisno od njegove volje pa tudi energije, ki je še premore. Ob peti uri popoldne smo se odpeljali proti Celju, kamor smo prispeli tik pred iztekom dneva, a bogatejši za mnogo zanimivih vtisov.

Nekaj utrinkov:

 

Organizator strokovne ekskurzije:

Stane Ravnak, univ. dipl. inž.

Nazaj