V okviru interesnih dejavnosti, prosta izbira, smo v soboto, 1. 4. 2023, za dijake Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo organizirali strokovno ekskurzijo z ogledi zanimivosti v mestu, ki se ponaša z zelo zanimivimi in raznovrstnimi, zares ogleda vrednimi muzeji, športnimi dvoranami in prizorišči največjih športnih prireditev, opero, gledališči, tu pa je potrebno omeniti vsaj še znamenito mestno hišo, ki sicer bolj spominja na katedralo kot na kaj drugega in se nahaja na Marienplatzu, v samem centru mesta. Vse omenjeno ljudem nudi veliko možnosti tako izobraževanja kot tudi zabave. Bili smo torej v prestolnici vedno zanimive Bavarske – v Münchnu. Pridružili so se nam tudi dijaki Srednje šole za strojništvo in mehatroniko. Skupaj se je ekskurzije udeležilo 50 dijakov, kar dokazuje, da je ta tradicionalna strokovna ekskurzija vsako leto zanimiva za dijake.

Ob 3.00 zjutraj smo se odpeljali dogodivščinam in novim spoznanjem naproti. Po sedmih urah vožnje smo prispeli do razstavnega prostora prestižne nemške avtomobilske znamke, ki predstavlja resnično pravi ponos Bavarske – BMW Welt in občudovali njegove najnovejše modele. Poleg nemških pa so zelo zanimivi tudi modeli znamke Mini in pa prestižni, aristokratski Rolls Royce. Ti dve znamki sta se namreč že pred leti pridružili BMW-ju. Ker tri leta zaradi kovida nismo hodili na Bavarsko in so tako od našega zadnjega obiska minila že 4 leta (kar celo olimpijsko obdobje!), je potrebno povedati, da je v BMW Weltu precej drugače, kot je bilo pred leti, saj je vedno manj modelov z bencinskimi in dizel motorji in vedno več električnih. Seveda avtomobili niso edini zaščitni znak znamenitega nemškega avtomobilskega koncerna, ampak so zelo znani tudi po motorjih. Zadnje minute ogleda pa je marsikdo namenil tudi nakupu kakšnega spominka v trgovini, ki pa so za naš žep na žalost zelo dragi.

Približno polovica dijakov je uživala v ogledih prestižnih avtomobilov, druga polovica pa si je ogledala olimpijski park, ki je v neposredni bližini. Tu so se leta 1972 odvijale edine olimpijske igre, kjer so se v šport na olimpijskih igrah vmešali ljudje, ki tam niso imeli kaj iskati. Palestinski komandosi so zajeli izraelske športnike in jih deset ubili, preden so jih eliminirali policijski specialci. Mnogo kasneje je bil po teh krvavih dogodkih posnet tudi film. Seveda danes nič več na nekdanjem olimpijskem prizorišču ne spominja na ta grozen dogodek in upajmo, da se kaj podobnega nikoli več nikjer ne ponovi. Po ogledu tega res nenavadnega prizorišča, kjer strehe športnih dvoran spominjajo na pajkovo mrežo, so se dijaki z izjemno hitrim dvigalom v olimpijskem stolpu povzpeli dobrih 200 metrov visoko, od koder so v lepem, sončnem vremenu imeli čudovit razgled ne le nad olimpijskimi prizorišči, ampak tudi na celoten München.

Nato so se nam ti dijaki pridružili v BMW Weltu in smo se skupaj odpeljali še v Tehniški muzej, oziroma kot ga imenujejo Nemci, Technisches Museum. V njem lahko pasivni obiskovalec le opazuje razstavljene eksponate in sledi demonstracijam zelo različnih poskusov, lahko pa različne poskuse tudi sam izvaja – vse je odvisno od njegove volje, znanja pa tudi energije, ki jo še premore.

Nato smo se peš odpravili proti mestni hiši, kamor smo prispeli v 15 minutah. Tu je sledil voden krajši zunanji ogled mestnih znamenitosti: Marijin trg z mestno hišo, Kraljevi trg, Bavarska državna knjižnica in Ludwig-Maksimilijanova univerza.

Ker so bili vsi ti ogledi precej dolgi in tudi naporni, smo si nato privoščili dve uri  prosto za kosilo in nakupe predvsem tehnične robe v znanih trgovinah v centru Münchna.

Ob 16.30 smo se odpeljali proti Celju, kamor smo prispeli tik pred iztekom dneva, a bogatejši za mnogo zanimivih vtisov.

Organizator strokovne ekskurzije v München:

Stane Ravnak, univ.dipl.inž.

 

Skip to content