Tekmovanje je potekalo od 24. do 29. septembra 2023 na Prirodoslovni školi Vladimira Preloga v Zagrebu. Sodelovalo je 10 držav: Italija, Avstrija, Švica, Nemčija, Madžarska, Češka, Slovaška, Slovenija, Srbija in gostiteljica Hrvaška. Iz vsake države sta tekmovala po dva tekmovalca, ki sta ju spremljala mentor in ocenjevalec. Ekipo Slovenije smo sestavljali: Amadej Kramar in Melita Miklavčič iz ŠC Novo Mesto, Srednje zdravstvene in kemijske šole, Gaja Siničič Rodeš in dr. Boštjan Denac iz Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše ter Irena Drofenik, ŠCC KER, v vlogi ocenjevalke.

Prvi dan so, po prijaznem sprejemu na šoli, tekmovalci predstavili sebe in svojo državo. Popoldan smo se odpeljali na Fakulteto za kemijo Univerze v Zagrebu na ogled naprav za določanje kristalne strukture in predavanje o novih načinih sinteze brez topil. Ogledali smo si še središče mesta in polni pričakovanja odšli spat.

V torek je v laboratoriju potekalo tekmovanje iz znanja sinteze. Tekmovalci so morali po navodilih pripraviti pet koordinacijskih spojin z reakcijami v trdnem, kar so zagotovo delali prvič v življenju. Za izvedbo praktičnega dela in pisanje poročila so imeli na voljo 8 ur.

Tudi v sredo so imeli tekmovalci na voljo 8 ur za analizni del tekmovanja. Izvajali so kompleksometrične titracije, naloga pa je bila določiti kateri dve kovini sta v neznanem vzorcu. Za nas ocenjevalce sta bili obe nalogi zelo zanimivi.

V četrtek so nas odpeljali v Karlovac, kjer smo si ogledali stari del mesta, akvarij sladkovodnih rib na reki Korani in muzej Nikole Tesle. Zvečer smo letošnje druženje zaključili s slavnostno podelitvijo nagrad zmagovalcem. Slovenija je dosegla lep uspeh, saj je Amadej Kramar zasedel 2. mesto.

Slovo je bilo težko, saj smo se morali posloviti nekateri od starih, nekateri pa od novih prijateljev. Čez dve leti bo tekmovanje v Dornbirnu v Avstriji.

 

Irena Drofenik

Skip to content