V Ljubljanskem Triglav Labu je v četrtek, 28. 9. 2023, potekala prireditev ob začetku kampanije: Ne bluzi z glavo kruzi. Gre za širjenje zavedanja o varni uporabi e-skiroja. Moči so združili: Zavod Vozim, Zavarovalnica Triglav, Agencija RS za varnost prometa in Šolski center Celje. V okviru pobude so bili posneti kratki videi, s katerimi se nagovarja mlade in jih spodbuja k varni uporabi vseh mikromobilnosti.

Na prireditvi je bil širši javnosti tudi prvič predstavljen prototip e-skiroja, ki onemogoča vožnjo, v kolikor obe dlani voznika ne držita krmila. V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto iz Ljubljane ter Zavodom Vozim so prototip skiroja izdelali dijaki Srednje šoke za kemijo, elektrotehniko in računalništvo pod mentorstvom profesorja Davorja Zupanca. V sicer serijski skiro je bila vgrajena dodatna elektronika, ki nadzoruje krmiljenje pogona. Na krmilo so dijaki namestili senzor dotika, ki zazna prisotnost dlani na krmilu. V kolikor senzor ni aktiven oziroma ko oseba izpusti senzor, se po nekaj sekundah deaktivira pogon in  skiro se počasi ustavi.

Dogodka so se udeležili tudi dijaki E3A, ki so se preizkusili na poligonu.

Foto: zvarovalnica Triglav/Žan Osman

 

Dijaki so se z izdelavo naučili veliko novega, pomembno pa je, da je rešitev, ki so jo realizirali dijaki Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, uporaben v praksi. Vsi deležniki kampanije Ne bluzi z glavo kruzi pa upamo, da bodo takšni varnejši e-skiroji v prihodnosti postali tudi standard.

Poglejte si še dva videa, ki v katerih “bluzita” naša dva dijaka ter nekaj fotografij s snemanja.

 

VIDEO: Glasba med kolesarjenjem? (Mark Mavko)

VIDEO: Vuššš čez mesto z e-skirojem? (Filip KUNEJ)

 

Foto: Andraž Purg

 

mag. Jernej Jančič

Skip to content