Z dijaki tretjega letnika programa elektrotehnik (Aljaž Žogan, Aleksander Avžner, Filip Brežnik) smo v sredo, 20. 9., odpotovali v Španijo, kjer smo se v Madridu udeležili uvodnega celodnevnega sestanka. Na sestanku smo z organizatorji in gostitelji iz Nemčije ter dijaki iz Italije izdelali plan dela za dvajset tednov. Izvajanje projekta bo potekalo na daljavo, dijaki bodo izdelali osnutek izdelka, ki ga bodo na daljavo predstavili širšemu občinstvu. Ideje, ki so se porodile na sestanku, zajemajo izdelavo virtualnega pametnega bojlerja ali maketo hidro elektrarne. Dogovorili smo se, da bodo dijaki Srednje šole za kemijo, elektrotehniko in računalništvo izdelali električne načrte krmilja in programski del regulacije, dijaki iz Italije bodo pa izdelali strojne načrte izdelka. Zaradi dela na daljavo bomo pripravili izdelek virtualno do te točke, da bi lahko pripravljene načrte predali ali prodali podjetju, ki bi lahko izdelal končni produkt. Po kreativnem sodelovanju so nas organizatorji povabili na dvourni voden ogled Madrida. Dan smo zaključili z večerjo v prestižni restavraciji Bazaar v severnem delu centra mesta Madrida.

Naslednji dan smo imeli prosto, tako da smo lahko sami izbrali, kaj želimo videti. Odločili smo se za ogled rojstne hiše pisatelja Cervantesa, ogled slovenske ambasade v Španiji, muzeja Real Madrida v povezavi z stadionom Real Madrida, park El Retiro z palačo De Cristal in vrtom vrtnic, razgledni stolp (92m / 110m) Faro de Moncloa, utrdbo Arco de la Victoria in doživeli zanimive izkušnje z uporabo javnega prevoza, podzemna nas je prijetno izšolala v smislu nakupa kart.

Zaključil bi na kratko, takšna potovanja širijo obzorja dijakom kot tudi učiteljem. Neposredno pridobivamo izkušnje, ki so potrebne pri sodelovanju s tujci, internet nas je pripeljal do te točke, da sodelujemo, se dopolnjujemo in nadgrajujemo.

Domov smo se vrnili v soboto, 23. 9. 2023.

Zupanc Davor

Skip to content