Seznam delavnic oz. predavanj, ki bodo potekale v času gledališkega in filmskega abonmaja:

Mentor

Naslov

Opis

Boštjan Resinovič

An hour of code with Nao

We will program a humanoid robot (Nao) to say something and move using a visual programming language Choregraphe. In the process we will learn about key programming concepts like loops, subprograms, parallel processing and synchronization. The workshop is in English.

Matej Kališek

Arduino

Delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima delo z mikrokrmilnikom Arduino in do sedaj niso imeli priložnosti ali niso vedeli, kako se programiranja lotiti. Na delavnici bomo spoznali mikrokrmilnik Arduino, osnove priklopa  in konfiguracije programskega okolja in osnove programiranja v programskem okolju Arduino IDE.

Marjeta Koštomaj Gašperšič

Delavnica “6 klobukov razmišljanja”

Največja ovira učinkovitemu razmišljanju je zmeda. Preveč stvari želimo naenkrat. V nas se istočasno gnetejo informacije, čustva, logika, upanje, kreativnost …

Da bi to zmedo presegli, bomo na delavnici spoznali in vadili metodo »6 klobukov razmišljanja«, ki jo je razvil sloviti mislec dr. Edward de Bono. Bistvo te metode je paralelno razmišljanje udeležencev, pri čemer ločimo posamezne vidike razmišljanja. V danem trenutku tako vsi razmišljamo v isto smer, kasneje pa vidik spremenimo. Metoda omogoča, da si manj nasprotujemo in izkoristimo izkušnje in znanje vseh v vse smeri. Razmišljanje tako postane bolj osredotočeno, sistematično, sodelovalno, kreativno in konstruktivno, kar omogoča hitrejše in bolj učinkovito reševanje problemov.

Klavdija Špur Jereb

English literature

Vsi, ki vas branje in književnost zanima, vabljeni, da skupaj odkrivamo lepote pisane besede in se o njej pogovarjamo.

Matic Holobar

Fotografija

Vas veseli fotografiranje? Imate doma DSLR  fotoaparat, ampak ne veste točno, kje začeti? Bi radi nekaj več? Na delavnici bom na kratko predstavil osnove, kje začeti in kako preklopiti iz avtomatskega načina v način za napredne uporabnike.

Helena Klepej Viher

Gambela

Blaž Jesenek in Blaž Boršič sta sprejela eno pomembno odločitev: pomagati otrokom v Gambeli. Gambela je mestece v Etiopiji (Afrika), kjer vlada velika revščina in večina otrok živi na ulici. Starši nimajo sredstev za hrano, kaj šele, da bi svojim otrokom plačali šolnino in jim vsaj poskušali poiskati pot do boljšega jutri. V Gambeli že deluje dobrodelna misijonska skupina salezijancev, ki sta se ji Blaža kot prostovoljca pridružila v mesecu februarju. Skupaj z njimi sta otroke poučevala, se z njimi igrala in jim poskušala obogatiti njihov vsakdan.

Dejan Herodež

Krmiljenje koračnega motorja

Dijaki spoznajo sestavne dele in možnosti priklopa koračnega motorja. Spoznajo osnovne funkcije krmilnika Alpha. Koračni motor povežejo s krmilnikom Alpha in izdelajo nekaj osnovnih aplikacij za krmiljenje koračnega motorja.

Tjaša Verdev

Medvrstniško nasilje

Z dijaki se bomo pogovorili o tem, kaj je nasilje in kaj medvrstniško nasilje ter kako ga uspešno preprečiti. Ogledali si bomo nekaj posnetkov medvrstniškega nasilja in izvedli dve delavnici.

Klavdija Špur Jereb

Odkrivanje lepot Anambaških otokov v Indoneziji

Predstavitev Indonezije s poudarkom na otočju Anambas.

Matic Holobar

Pasti interneta

Katere nevarnosti vse prežijo na nas? Kakšne posledice lahko pusti neodjavljen račun? Kaj o meni vedo drugi? Ali so piškotki res tako škodljivi?!NV!Poskušali bomo poiskati odgovore in pokazali nekaj preventivnih metod.

Matic Holobar

Photoshop

Bi radi pričeli z urejanjem fotografij, pa ne veste, kje začeti? So vam izrazi layer, curve, blend, mask tuji? Pridite in spoznajte, kaj vse lahko in kje pričeti.

Anita Laznik

Po poteh Alme M. Karlin

Celjanka Alma M. Karlin (1889-1950), svetovna popotnica, pisateljica, ljubiteljska raziskovalka, poliglotka in teozofinja je v letih 1919-1927 prepotovala svet. Potovala je sama, kontinuirano osem let in se po poti preživljala z lastnim delom. Narava njenega potovanja jo umešča med največje popotnike vseh časov.!NV!!NV!Na delavnici bomo spoznali življenje znane Celjanke ter se seznanili z njenim literarnim delom. Obiskali bomo Pokrajinski muzej Celje in si ogledali stalno razstavo Alma M. Karlin Poti.

Tjaša Verdev

Poezija na Instagramu

Pregled najuspešnejših pesnikov Instagrama, branje in pogovor o njihovi poeziji.

Andrej Grilc

Raziskovalno delo v projektu Mladi za Celje

Na predavanju boste izvedeli več o mladinskem raziskovalnem delu in projektu Mladi za Celje. Vabljeni ste vsi dijaki, ki želite aktivno sodelovati pri raziskovalnem delu. Seznanjeni boste s pravili sodelovanja na natečaju Mladi za Celje, dobili boste navodila in smernice za izdelavo raziskovalne naloge ter okvirni rokovnik. Predstavljenih pa bo tudi nekaj nalog iz preteklih let.

Tjaša Verdev

Sardinija – potopisno predavanje

Potopisno predevanje o prečudovitem italijanskem otoku Sardinija.

Stane Ravnak

Uporaba matematike v elektrotehniki

– vektorski produkt in absolutna vrednost vektorskega produkta (uporabnost v magnetnem polju),

– premiki sinusne izmenične funkcije (časovni poteki, kazalčni diagrami in zapisi funkcij v kapacitivnem in induktivnem izmeničnem krogu),

– trigonometrija (uporabnost v ohmskem, kapacitivnem in induktivnem izmeničnem krogu),

– prehodni pojavi v RC in RL krogu (uporaba eksponentne in logaritemske funkcije ter reševanje eksponentnih in logaritemskih enačb pri prehodnih pojavih),

– integrali (uporabnost določenega integrala v elektrotehniki)

Gregor Kramer

Vodenje BLDC motorja

Dijaki bodo spoznali koncept vodenja hitrosti brezkrtačnega enosmernega motorja. Najprej bomo naredili teoretični uvod s pregledom možnosti vodenja, sledil pa bo praktični del, kjer bomo v okolju Arduino ustvarili lastno metodo za krmiljenje.

Jernej Jančič

Zdrava prehrana in gibanje

– zdrava prehrana

– energetska bilanca

– gibanje

– energetski potenciali telesa

 

 

Skip to content